Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kilpailijoilla on sadan vuoden etumatka

Kuudella menestyneimmällä koulutusvientimaalla oli muista erottuva toimintamalli: aktiivinen läsnäolo strategisesti valituissa kohdemaissa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Taloussivuilla (HS 15.10.) kuvattiin maailman parhaan vienninedistämispalvelun Finpron maailmanlaajuisen verkoston alasajo.

Samanaikaisesti on rakennettu maailman parhaaksi kuvattua koulutuksen vientiä. Vientiponnistelut ovat alkaneet tuottaa tulosta, mutta volyymit ovat vielä pieniä.

Selvitimme keväällä Finpron Education Export -ohjelman kanssa kuuden maailmalla menestyneimmän koulutusvientimaan toimintamalleja. Näitä kaikkia maita kuvasi yksi muista erottuva toimintamalli: aktiivinen läsnäolo strategisesti valituissa kohdemaissa. Saksalla on koulutusalan asiantuntijat yli 56 maassa ja 15 alueorganisaatiota. Hollannilla on 11 koulutuksen aluetoimistoa. Pienellä – Suomen kokoisella – Uudella-Seelannilla on 18 kohdemaan kokoinen verkosto aluevastaavineen. Uusi-Seelanti tahkoaa vientituloja vuosittain noin 1,5 miljardin euron arvosta.

Maailmalla koulutusviennin suurin tuote on ollut tutkintojen myynti varsinaisen koulutuksen tapahtuessa omassa kotimaassa. Perinteiset tutkintovientimaatkin, kuten Yhdysvallat ja Britannia, ovat lähteneet toteuttamaan kumppanuuksiin perustuvia, kohdemaan oppijoiden tarpeista lähteviä ratkaisuja. Yksisuuntaisesta viennistä on siirrytty yhdessä rakennettaviin palvelukokonaisuuksiin. Sisältöjä ovat muun muassa koulutusjärjestelmien, opetussuunnitelmien, opettajien ja oppisisältöjen kehittäminen.

Koulutusvienti kytketään yhä laajemmin osaksi perinteisiä vientitoimialoja. Esimerkiksi Norja vie Brasiliaan meriteknologiaan liittyvän viennin yhteydessä koulutuspalveluja. Hollanti taas vie puutarha-alan teknologiaa ja koulutusosaamista Afrikkaan yritysten ja oppilaitosten yhteistyönä.

Suomen koulutusviennissä on potentiaalia, ja meillä on maailman paras koulutus. Pikaisilla käväisyillä vienti ei etene: jäljelle jää vain nippu käyntikortteja. Viennin ja koulutusalan asiantuntijuuden palveluverkosto tarvitaan tiukasti valittuihin kohdemaihin. Vain näin voidaan kiriä umpeen kilpailijoiden sadan vuoden etumatka.

Lauri Tuomi

kauppatieteiden tohtori, yrittäjä

koulutusvientiselvityksen laatija

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat