Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tavanomainen toimeentulotuki ei kuulu laittomasti Suomessa oleville

Tämä johtuu siitä, että koko oikeusjärjestyksemme lähtökohtaisesti odottaa näiden ihmisten poistuvan maastamme ensi tilassa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Sosiaalioikeuden dosentti Paul Van Aerschot väitti (HS Mielipide 15.10.), että Helsingin sosiaalitoimiston edustajan kommentit toimeentulotuesta (HS Kotimaa 11.10.) eivät ”pidä paikkaansa”. Kyllä pitävät.

Van Aerschot on sen sijaan itse väärässä, koska sekoittaa keskenään maassamme laittomasti ja laillisesti olevat ihmiset.

Helsingin sosiaalitoimen edustaja puhui laittomasti Suomessa olevista ihmisistä, kun taas Van Aerschotin väärin tulkitsema apulaisoikeusasiamiehen päätös (18.12.2015) koskee vain henkilöitä, jotka oleskelevat laillisesti Suomessa. Van Aerschot on väärässä myös siinä, että hänen mukaansa ilmeisesti myös laittomasti Suomessa olevilla on ”yhdenvertaisuuden nimissä oikeus toimeentulotukeen samalla tavalla kuin muillakin asiakkailla”.

Suomessa pidetään luonnollisesti kaikissa tilanteissa huolta siitä, ettei kenenkään elämä ole uhattuna esimerkiksi ravinnon puutteen tai kylmän yön vuoksi. Eri asia on, että maassamme laittomasti olevilla ei tietystikään ole samaa oikeutta kuukausittaiseen toimeentulotukeen kuin muilla asiakkailla. Tämä johtuu siitä, että koko oikeusjärjestyksemme lähtökohtaisesti odottaa näiden ihmisten poistuvan maastamme ensi tilassa. Tämän asian pitäisi olla kaikille itsestäänselvyys.

Esillä olevasta aiheesta on perus- ja ihmisoikeusasiantuntija Kimmo Sasi julkaissut perusteellisen artikkelin Editan juridiikka-julkaisussa (https://www.edilex.fi/uutiset/49718).

Tietysti olisi hyvä, että toimeentulotukilakia tältä osin selkeytettäisiin ja että sitä odoteltaessa eduskunnan perustuslakivaliokunta ottaisi asiaan selvän kannan.

Ben Zyskowicz

kansanedustaja (kok)

entinen perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat