Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Armahtakaa meitä huonokuuloisia

Radiossa ja televisiossa uudet uutistenlukijat ja juontajat tulisi testauttaa etukäteen huonokuuloisilla kansalaisilla.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Veli Hyvärinen ihmetteli (HS Mielipide 16.10.), mitä on tapahtunut ihmisten puheelle, kun siitä ei tahdo saada selvää. Taitaa kuitenkin olla niin, että vika on sittenkin meidän omissa ikääntyvissä korvissamme.

Kuulolaite toki lisää haihtuneita desibelejämme, mutta se ei aina auta kuullun ymmärtämisessä. Vokaalit tavoittavat korvamme, mutta konsonanttien osalta on vähän niin ja näin: kuulemme ihan hassuja tai sitten pelkkää sössöä.

Keskusteluissa voimme aina pyytää vastapuolta toistamaan sanotun, mutta radion ja television ääressä tilanne on toinen. Ääntä ei aina voi tai ehdi vääntää kovemmalle.

Me eläkeläiset vietämme melko paljon aikaa television ääressä ja pidämme mielellämme radiota auki askarrellessamme jotakin. Muodostamme siis hyvin suuren osan viestimien yleisöstä, joten meidät pitäisi myös huomioida erityisesti.

En toki pyydä meille omaa ohjelmistoa, sillä olenhan vielä ihan täyspäinen kansalainen. Mutta koska melusaasteen täyttämässä maailmassa on paljon myös nuoria kuulovammaisia, ehdotan, että radiossa ja televisiossa uudet uutistenlukijat ja juontajat testautetaan etukäteen huonokuuloisilla kansalaisilla.

Selkeä puhe on tasalaatuista olematta silti yksitoikkoista: äänenvoimakkuudessa, sävelkorkeudessa ja nopeudessa ei saa olla liian suuria vaihteluita. Miellyttävä äänikään ei ole haitaksi, paitsi jos se on liian matala. Tärkeintä on kuitenkin puheen selkeys.

Rauni Vornanen

eläkeläinen, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat