Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Peli Helsingin yleiskaavasta on vihellettävä poikki

Megalomaniasta ja rajattoman kasvun ihannoinnista on päästävä eroon.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin yleiskaavaehdotuksesta päätetään pian. Olin kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsen vuosina 1970–1992. Sinä aikana käytiin kaksi yleiskaavakierrosta: kummallakin kerralla otettiin uusia viheralueita rakentamiseen ja vakuutettiin, että loput sitten säästetään.

Nyt kuitenkin säilyneisiin viheralueisiimme kohdistuu ennennäkemätön uhka: viidennes niistä aiotaan rakentaa. Kaupunginhallituksen yleiskaavaehdotuksen mukaan vuoteen 2050 mennessä Helsinkiin rakennettaisiin asunnot 250 000 uudelle asukkaalle ja huomattava määrä toimistoja ja liiketiloja. Tämä on sama kuin jos kaikki Tampereen rakennusmassat ahdettaisiin Helsingin vielä vapaina säilyneille alueille. Ylimitoitus korostuu sillä, että ”varmuuden vuoksi” kaavoitetaan kaksinkertainen määrä tarvittavaa rakennusoikeutta.

Eikö hälytyskellojen pitäisi soida? Varovainen tiivistäminen on paikallaan, mutta nyt mennään liiallisuuksiin. Asukaslukutavoitteet johtavat väistämättä tärkeiden viheralueiden menettämiseen ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden ympäristöjen tuhoutumiseen.

Helsingin esikaupunkialueita on tähän asti rakennettu pääosin inhimillisen mittakaavan mukaan. Aurinko on paistanut pihalle, ja luontoakin on näkynyt ikkunoista. Liian tiiviissä rakentamisessa tämäkin ylellisyys uhkaa loppua.

Yleiskaavaehdotus on myös vastoin maakuntakaavaa, jonka lain mukaan tulisi olla ohjeena yleiskaavaa laadittaessa. Onhan kyseessä kaava, jolla on merkittäviä seudullisia vaikutuksia sekä viheryhteyksien että liikenneväylien osalta.

Keskuspuiston kaventuminen on uhista pahin muttei ainoa: virkistysalueita menetetään myös Vantaanjokilaaksossa, Lauttasaaressa, Pajamäessä ja etenkin Itä- ja Koillis-Helsingissä. Malmin lentokenttä lopetetaan. Ennennäkemätön kansanliike on puolustanut kaupungin ympäristö- ja kulttuuriarvoja.

Helsingissä ja sen naapurikunnissa asuu jo nyt 1,1 miljoonaa ihmistä. Kohtuullinen kasvu on hyväksyttävää, mutta eikö riitä, että seudun väkimäärä vuoteen 2050 mennessä kasvaisi vaikkapa 1,5 miljoonaan sen sijaan, että lähes puolet Suomesta siirtyy tänne asumaan?

Viheralueiden ja kulttuuriympäristöjen menetykset, paisuvat liikenneruuhkat, kalliit liikenneinvestoinnit ja asuntojen hintojen ja vuokrien nousu ovat se hinta, jonka me ja meidän lapsemme joutuvat liiallisesta kasvusta maksamaan. Kasvu ei ole mikään luonnonvoima. Kun ”kehitys” uhkaa aiheuttaa vakavia epäkohtia, kai silloin politiikassa tulee ryhtyä toimiin, ettei se toteudu.

Megalomaniasta ja rajattoman kasvun ihannoinnista on päästävä eroon. Peli yleiskaavasta on vihellettävä poikki ja otettava vuoden aikalisä. Sinä aikana kaava ehditään tarkistaa maltillisemman väestötavoitteen pohjalta.

Keskuspuiston supistamiselle on oltava nollatoleranssi. Muuten näemme viimeistään kymmenen vuoden kuluttua tilanteen, jossa taas uusia viheralueita on uhrattava kunnallispoliittisen eliitin ajamalle hillittömälle kasvulle.

Lauri Nordberg

kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsen 1970–1992 (sd, vihr, nykyisin sitoutumaton), Uudenmaan Liiton hallituksen varapuheenjohtaja 1993–1996

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat