Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pojat ovat poikia eivätkä itke – lujassa istuvat käsitykset ”oikeasta miehisyydestä” voivat estää miestä hakemasta apua

Miesten auttaminen niin uhreina kuin tekijöinäkin on tärkeää paitsi heidän itsensä myös koko yhteiskunnan hyvinvoinnin kannalta, kirjoittaa Satu Lidman.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Miesten kokemasta väkivallasta ja sen psyykkisistä seurauksista ei puhuta tarpeeksi (HS 16.10.).

Sukupuoli ja väkivalta kietoutuvat paitsi toisiinsa myös muihin risteäviin tekijöihin muodostaen monimutkaisen vyyhdin. Väkivallalle altistavilla, sitä piilottavilla ja ylläpitävillä asenteilla on pitkä historiansa. Se näkyy vieläkin kasvatuksessa ja puhetavoissa. Pojat ovat poikia eivätkä itke – ainakaan muiden nähden. Liian tiukat ja valmiina annetut sukupuoliroolit ovat kuitenkin vahingollisia kaikille.

Sukupuolittuneet käsitykset ”oikeanlaisesta” miehisyydestä estävät miehiä hakemasta apua niin väkivallan tekijöinä kuin uhreinakin. Erityisesti lähisuhdeväkivallalle uhriutuminen on vastoin yleisiä oletuksia, vaikka esimerkiksi rikoslaki on jo pitkään ollut sukupuolineutraali.

Jutussa todettiin, että miehet kokevat parisuhdeväkivaltaa ”siinä kuin naisetkin”. Samalla esitettiin rikosuhritutkimukseen perustuva taulukko, jonka mukaan 6,5 prosenttia naisista ja 3,4 prosenttia miehistä on kokenut omassa kodissaan väkivaltaa. Myös työpaikalla tapahtunut väkivalta tai sen uhka kohdistuu selvästi enemmän naisiin. Julkisella paikalla tapahtuneessa väkivallassa taas miesten uhriosuus on isompi.

Uhriutumisen määrällinen laskeminen on tärkeää avun ja resurssien kohdentamiseksi. Väkivaltatilastoissa näkyvät kuitenkin vain ne teot, jotka ovat tulleet ilmi joko poliisille tai esimerkiksi uhripalvelujen kautta. Piiloon jää paljon myös naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Väkivallan piiloutumisen taustalla on monta tekijää, kuten tekopaikka, vammojen näkyvyys ja häpeälle altistava ilmapiiri sekä pelko väkivallan toistuvuudesta.

Esiintyvyystulokset auttavat kuitenkin myös näkemään, että miesten ja naisten kokema väkivalta on usein erilaista. Siihen vaikuttavat yhä esimerkiksi rajanvedot julkisen ja yksityisen tilan välillä, monenlaiset valtasuhteet sekä käsitykset seksuaalisuudesta. Ilmi tulevat todennäköisimmin parisuhdeväkivallan fyysisesti raaimmat teot, joiden taustalla on usein vuosia jatkunut väkivallan ketju.

Naisiin kohdistuu tyypillisesti seksuaalista väkivaltaa, ja siinä piilorikollisuuden määrä on erityisen korkea. Julkisella paikalla tapahtuvassa väkivallassa tekijät ovat valtaosin miehiä.

Kaikki väkivalta on väärin riippumatta siitä, kehen se kohdistuu. Miesten auttaminen niin uhreina kuin tekijöinäkin on tärkeää paitsi heidän itsensä myös koko yhteiskunnan hyvinvoinnin kannalta.

Satu Lidman

väkivaltatutkija ja tietokirjailija

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat