Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko kaksoiskansalaisuus turvallisuusuhka Suomen valtiolle?

Ovatko lapseni todellakin uhka Suomelle vain siksi, että heillä on useampi kansalaisuus?

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Olen ymmärtänyt, että hallitus on laatimassa uutta lainsäädäntöä, jonka tarkoituksena on rajoittaa kaksoiskansalaisten pääsyä valtion virkoihin turvallisuuteen liittyvissä tehtävissä.

Lapsillani on syntymästä asti ollut Suomen – sekä isänsä kautta Saksan ja Kanadan – kansalaisuus. He tuntevat itsensä ensisijaisesti suomalaisiksi, ovat käyneet suomenkielisen koulun, puolustavat aina Suomea, jopa muita kansallisuuksiaan vastaan, rakastavat Kalevalaa ja laulavat Maamme-laulua intoa puhkuen. Ovatko he todellakin uhka Suomelle vain siksi, että heillä on useampi kansalaisuus? Jos ovat, on vaikea ymmärtää, minkälaisia ihmisiä Suomeen oikein kaivataan.

Jos tällainen ehdotus toteutuu, motivaatio panna lasteni kaltaiset lapset suomenkieliseen kouluun vähenee tulevaisuudessa luultavasti roimasti. Mitä pitäisi ajatella valtiosta, joka ei luota meihin? Miksi panostaisimme suomen kieleen, josta muualla ei ole juuri hyötyä?

Olemme keskittäneet voimavaramme lasten suomalaisuuden tukemiseen etenkin kouluvalintojen kautta. Nyt näyttää siltä, että olemme olleet naiiveja, koska Suomi ei näe heitä aidosti suomalaisina. Ehkä Suomikin menettää jotain, jos se ei tulevaisuudessa voi hyötyä lasteni kaltaisista ihmisistä, jotka puhuvat sujuvasti suomea, saksaa, englantia ja ranskaa ja jotka pystyvät toimimaan luontevasti monenlaisissa kulttuurisissa konteksteissa.

En ymmärrä, miksi kaksoiskansalaisuus olisi lähtökohtaisesti uhka. Veikkaan, että suurin osa historian vakoojista on ollut vain yhden maan kansalaisia. Jos kyseessä on tosiasiassa vain tietyn valtion uhka, toimittakoon sen mukaan. Muussa tapauksessa tässä menee paljon lapsia pesuveden mukana.

Jos ehdotus toteutuu, kerron pojalleni, ettei hänellä ole mitään syytä suorittaa ase- tai siviilipalvelusta Suomessa. Hän voi luopua Suomen kansalaisuudesta, sillä hän ei tarvitse sitä edes Suomessa oleskeluun, koska on EU-kansalainen. Se olisi kuitenkin sääli, koska poikani on henkeen ja vereen suomalainen. Ilmeisesti meidän pitää alkaa kasvattaa hänestä vähemmän suomalaista, ettei hän pilaa tulevaisuuttaan maassa, joka kohtelee häntä toisen luokan kansalaisena.

Maria Lensu

Bryssel, Belgia

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat