Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kannattaa hyödyntää koko puhekalustoa

Ei pidä puhua liian nopeasti. Varmasti jokainen haluaa, että kuulija jää ajattelemaan sanottuja sanoja.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Mielipidesivulla on kirjoitettu epäselvästä puhumisesta ja kuullun ymmärtämisestä (HS 16.10. ja 18.10.). Itse huonokuuloisena ja apulaitteiden käyttäjänä tunnen ongelman.

Kun olen keskustellut ihmisten kanssa tästä aiheesta, olen tullut johtopäätökseen, että myös hyväkuuloisilla on ongelmia kuullun ymmärtämisessä. Logopedisen koulutuksen saaneena uskallan väittää, että kuullun huono ymmärtäminen saattaa olla seurausta puheen huonosta tuottamisesta.

Eero Salola antoi 1960-luvulla julkaistussa kirjassaan Suullinen esitystaito erinomaisia ohjeita puhujille. Jos puhujat noudattaisivat edes seuraavia ohjeita, kuullun ymmärtäminen helpottuisi ja puheen tuottaminen tuntuisi puhujastakin mukavammalta.

Äänteet on lausuttava selvästi koko puhekalustoa käyttäen ja kukin äänne oikeassa paikassaan. Esimerkiksi hyvin usein ihmiset puheessaan ”valittavat” lapsestaan, kun he tarkoittavat ”välittävänsä”. Äänteetkin asettuvat oikeille paikoilleen, jos puhuja käyttää ja liikuttaa koko puhekalustoaan: huulia, kieltä ja alaleukaa.

Puhuttaessa äänen voimakkuus tulee harkita tarkoin. Kuiskaavasta puheesta on vaikea saada selvää, samoin liian innostuneesta ja voimakkaasta puheesta. Viimeksi mainittu tulee epäselväksi myös kajahtelun takia. Puhe kannattaa kohdistaa huoneessa kauimpana istuvalle.

Ei pidä puhua liian nopeasti. Varmasti jokainen haluaa, että kuulija jää ajattelemaan sanottuja sanoja. Jos sanat seuraavat toistaan liian nopeasti, kuulija ei ennätä ajatella. Etenkin outojen sanojen tai poikkeuksellisen tärkeiden asioiden jälkeen kannattaa pitää pieniä taukoja.

Tehdään puhetilanteista ilo sekä puhujalle että kuulijalle.

Alina-Sinikka Salonen

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat