Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Automaattiaivot on suunniteltu syrjäyttämään työntekijä

Tekoäly käytännössä poistaa mahdollisuudet työelämään, kirjoittaa Roy Sandberg.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomien mielipidesivuilla on vihdoinkin noussut esille muutamia valistuneita näkemyksiä lähitulevaisuuden työstä. Vaikuttaa siltä, että täystyöllisyyden unikuvaan hurahtaneessa Suomessakin ollaan vähitellen ja viivästyneesti irtautumassa itsepetoksesta. Valveutuminen tapahtuu viime hetkellä, sillä paitsi omassa maassamme myös ympäri maailman olisi palkollisten prosenttimäärän sijaan syytä miettiä, miten varaudutaan täystyöttömyyteen, jonka teknologinen kehitys vääjäämättä tuo tullessaan.

Keinoälyn kehkeytymisen oleellisin ongelma on se, että ihmiset kuvittelevat pystyvänsä sopeutumaan tietotekniikan todellisuuteen naurettavien talousmallien ja kapitalistisen, työmarkkinoihin pohjaavan tuotantojärjestelmän avulla. Tekoäly ei ole mikään fordilainen mekaaninen vallankumous, joka korvaa työtehtäviä ja ammatteja nöyrästi yksitellen. Automaattiaivot on suunniteltu syrjäyttämään itse työntekijä. Tulevaisuuden tietokoneet eivät tyydy ihmisten ammattitaitoon tai erillisiin ominaisuuksiin vaan ohjelmoivat itseensä syvimmän olemuksemme. Ne pystyvät tietokantojensa turvin anastamaan koko inhimillisen potentiaalin, jonka ihmiset ovat arkistoineet verkkoon.

Meillä ei siis ole edessämme vastaisuutta, jossa erilaiset teknologian sovellutukset tuhoavat valtaosan työstä. Sen sijaan odotettavissa on kilpajuoksu, jonka voittaja – ensimmäisen ihmisen tasoisen tekoälyn kehittäjä – pystyy automatisoimaan kaiken kerralla. Tämä pätee niin nerokkaimpien asiantuntijoiden, ihmistenvälisen vuorovaikutuksen kuin kaikenkarvaisten taitelijoidenkin työhön. On siis mahdollista, että näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa yksi ainoa yritys pystyy monopolisoimaan joka ikisen toimialan ilman ensimmäistäkään työntekijää.

Tekoälyn aikakaudella työelämään on suurin piirtein yhdenveroiset mahdollisuudet kuin kuolemanjälkeiseen elämään. Tällaisessa tilanteessa toimeentulon riippuvuus yksilön taloudellisesta tuottavuudesta tarkoittaisi käytännössä ihmiskunnan laajuista nälkäkuolemaa kaikille tekoälyn omistajaa lukuun ottamatta. Jos haluamme pelastua siltä, on aika ryhtyä tasaamaan tulo- ja valtaeroja ympäri maailman, jotta mullistavaa teknologiaa hallitsisi maapallon kattavan demokratian kautta tasavertaisesti jokainen ihminen. Kenelläkään ei ole muuta selviytymiskeinoa.

Roy Sandberg

valtiotieteiden opiskelija, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat