Mielipide    |   Mielipide

Maiden tulee jakaa vastuu pakolaisista yhdenvertaisesti

Melkein 90 prosenttia maailman pakolaisista on otettu vastaan kehitysmaissa.

Sodat, ihmisoikeusrikkomukset, alikehitys, ilmastonmuutos ja luonnonkatastrofit ajavat nyt ihmisiä jättämään kotinsa useammin kuin koskaan ennen luotettavan tilastoinnin aikana. Yli 60 miljoonaa ihmistä – puolet heistä lapsia – on paennut väkivaltaa tai vainoa ja on nyt pakolaisina maansa sisä- tai ulkopuolella. Lisäksi 225 miljoonaa siirtolaista on jättänyt kotimaansa ­paremman elämän toiveessa tai selviytyäkseen.

Tämä ei kuitenkaan ole numeroiden kriisi, vaan solidaarisuuden kriisi. Melkein 90 prosenttia maailman pakolaisista on otettu vastaan kehitysmaissa. Kahdeksassa maassa on yli puolet kaikista maailman pakolaisista. 75 prosenttia YK:n pakolaisavustuksen budjetista tulee vain kymmeneltä valtiolta.

Yhdenvertaisella vastuunjaolla vastaanottajamaille ei syntyisi kriisiä. Meillä on varaa auttaa, ja me tiedämme, kuinka käsitellä suuria pakolais- ja siirtolaismääriä. Silti liian usein annamme pelon ja välinpitämättömyyden muodostua esteeksi. Ihmisten tarpeet jäävät vaille huomiota, ja muukalaispelko ajaa järjen edelle.

Meidän täytyy aloittaa tunnustamalla yhteinen ihmisyytemme. Miljoonat liikkeelle lähteneet ihmiset ovat altistuneet ­äärimmäiselle kärsimykselle. Tuhansia on kuollut. Pakolaiset ja siirtolaiset eivät ole ”toisia”, he ovat yhtä moninaisia kuin ihmissuku itse. Ihmisten liikkuminen on tyypillinen globaali ­ilmiö, joka vaatii myös globaalia vastuunjakoa.

Pakolaiset ja siirtolaiset eivät ole uhka – he edistävät kehitystä sekä kasvua niin vastaanottavissa maissa kuin lähtömaissaankin. Mitä nopeammin ­uudet tulokkaat integroidaan yhteiskuntaan, sitä suurempi heidän panoksensa on.

Poliittisilla ja yhteisöllisillä johtajilla on vastuu puhua syrjintää sekä suvaitsemattomuutta vastaan ja torjua ne, jotka kalastavat ääniä lietsomalla pelkoa sekä eripuraa. Nyt on aika rakentaa siltoja – ei muureja – ihmisten välille.

Meidän täytyy myös kiinnittää enemmän huomiota niihin tekijöihin, jotka johtavat pakotettuun siirtolaisuuteen. Yhdistyneet kansakunnat jatkaa edelleen työtään ehkäistäkseen konflikteja, ratkaistakseen kiistoja rauhanomaisesti sekä huomioidakseen ihmisoikeusrikkomukset ennen niiden kärjistymistä.

Meidän täytyy vahvistaa suuria, liikkuvia ihmisjoukkoja ­hallinnoivia kansainvälisiä järjestelmiä, jotta ne voivat yllä­pitää ihmisoikeudellisia normeja sekä tarjota tarvittavaa suojelua.

Valtioiden tulee kunnioittaa kansainvälisiä oikeudellisia velvoitteita. Maita, joihin pakolaiset ensimmäiseksi saapuvat, ei tulisi jättää yksin.

Salakuljettajien ja ihmiskauppiaiden vastaiselle taistelulle on kasvava tarve matkalla olevien ihmisten pelastamiseksi ja suojelemiseksi sekä heidän turvallisuutensa ja ihmisarvonsa varmistamiseksi maiden rajoilla. Asianmukaiset sekä lailliset väylät siirtolaisille ja pakolaisille ovat elintärkeitä.

Siirtolaisten määrän odotetaan jatkavan kasvuaan kaupan, työn sekä taitojen vähäisyyden, matkustamisen helppouden, kasvavan eriarvoisuuden sekä ilmastonmuutoksen vuoksi.

Pakolais- ja siirtolaiskriisi on kaukana ylitsepääsemättömästä, mutta yksikään valtio ei selviä toimimalla yksin.

Ban Ki-moon

YK:n pääsihteeri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Marko Junkkarin kommentti vihreiden gallup-suosion hurjasta noususta: ”Nyt huojuu toden teolla sekä Sipilän että Rinteen asema”

  3. 3

   Huumekuski kaahasi satasta keskellä aamuliikennettä Helsingissä – Pakenijat motitettiin Hämeentielle

  4. 4

   Keksittiinkö Malminkartanolla ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi

  5. 5

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  6. 6

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  7. 7

   Presidentti Sauli Niinistö tapaa Donald Trumpin Valkoisessa talossa elokuun lopulla

  8. 8

   Ulkonäköön kohdistuva pilkka sotki Mikon elämän vuosiksi – Miesten ulkonäköpaineita pitäisi käsitellä enemmän, sanoo tutkija

  9. 9

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  10. 10

   Ilman pääsykoetta en olisi päässyt yliopistoon – korkeakoulu­haun uudistus voi tuhota monen unelman

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  4. 4

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  5. 5

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  6. 6

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  7. 7

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  8. 8

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  9. 9

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  10. 10

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  10. 10

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  11. Näytä lisää