Valikko
Mielipide    |   Mielipide

Ilmapiiri Suomessa kiristyy, koska ymmärtämiseltä viedään tilaa

Pinnalla kuplii halu todistaa omaa ylivertaisuutta ja mollata vastapuolta, toisinajattelevia. Mitä kestävää tällä tiellä on voitettavissa?

Vihreiden puheenjohtajan Ville Niinistön mukaan maan hallitus antaa tilaa rasismille eikä suhtaudu natsien väkivaltaan vakavasti (HS 19.9.). Perussuomalaisten kantaa rasismiin ei voi kuvata selväksi. Silti Niinistöltä on liioittelua syyttää hallitusta rasismista ja väki­vallasta. Ongelmahan poistuisi hallitusta vaihtamalla. Ei kai sentään?

Kaikki puolueet ottavat innokkaasti kantaa rasismiin, maahanmuuttajiin, väkivaltaan ja ihmisoikeuksiin. Juuri nyt pinnalla on ajatus, että eduskunta säätäisi lakeja ääriliikkeiden saattamiseksi kuriin ja nuhteeseen. Toisin sanoen ylhäältä johdettaisiin kansa käyttäytymään suvaitsevaisesti. Usko hallintoon on Suomessa tunnetusti vahva.

Puolueet keräävät esiintymisillään myös irtopisteitä. Niin tekee Ville Niinistö, ja niin tekevät myös perussuomalaiset, ­jotka pelkäävät kieli keskellä suuta oikean siipensä irtoamista.

Puolueet eivät aidosti keskustele, vaan menossa on suoranainen huuto kilvassa siitä, kuka on oikeassa. Moneen kuukauteen puheissa ei ole ollut mitään uutta. Poliitikot jauhavat yhtä ja samaa.

Poliitikot ovat puheissaan ­samalla asialla kuin kansalaiset sosiaalisessa mediassa, sillä myös nettimaailman puheita hallitsevat rasismi ja maahanmuuttajat. Pinnalla kuplii halu todistaa omaa ylivertaisuutta ja mollata vastapuolta, toisin­ajattelijoita. Mitä kestävää tällä tiellä on voitettavissa?

Poliitikkoja ja kansaa yhdistää siis sama linja: ei edes haluta ymmärtää – kiinni isketään jo pieneen sanonnan epätarkkuuteen sanan kaikella voimalla. Suomi voi jatkaa tällä linjalla, ­eikä seurauksia tarvitse silloin arvailla: väkivalta yleistyy.

Leimaavan kilpahuudon sijaan poliitikot ja puolueet voisivat olla esimerkkeinä ymmär­tämisessä ja osallistua aidosti rakentavaan keskusteluun. Ymmärtäminen on aivan eri asia kuin esimerkiksi rasismin hyväksyminen.

Suomen ilmapiiriä eivät kiristä hallitus, eduskunta tai puo­lueet. Edelleen pätee myös se tosiasia, että jokaisen ihmisen on kannettava vastuu omasta käytöksestään. Ihmisten kuunteleminen, ymmärtäminen sekä väkivallan vastustaminen kuuluvat sivistykseen.

Markku Peltonen

Hattula

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Mielipide
  • Äärioikeisto
  • Rasismi
  • Väkivalta

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää

    Luetuimmat

    1. 1

      Valtava kavallusepäily Husissa: työntekijän epäillään siirtäneen 70 000 euron potilasmaksut omalle tililleen

    2. 2

      Länsimetrolle kävi ”pieni laskuvirhe” – 52 miljoonaa euroa livahti kirjanpidossa väärään paikkaan

    3. 3

      Bändibussissa seksivideoitaan esitellyt Axl Smith sai ehdollisen vankeustuomion – maksettava 150 000 euroa korvauksia

    4. 4

      Kännykän ”luomuehkäisysovellus” hyväksyttiin viralliseksi ehkäisykeinoksi Euroopassa ja Suomessa – Tätä se oikeasti tarkoittaa

    5. 5

      Oudoilla havainne­kuvilla yritetään vaikuttaa – Helsinkiläis­mies turhautui ja kokeili, miltä Pasilan tornitalot näyttäisivät todellisuudessa

    6. 6

      Kaj Kunnas irtisanoutui Yleltä: ”Ajatus kypsynyt varmaan kymmenen vuotta”

    7. 7

      Nainen tarttui kahta taskuvarasta hihoista Taka-Töölössä – lompakko katosi, mutta yksi epäilty jäi kiinni

    8. 8

      Lukiolaiset syyttävät Kelaa epäreilusta kohtelusta ja ”velkaantumiseen pakottamisesta”

    9. 9

      Donald Trumpin kampanjassa muslimien maahanmuuttoa vastaan otettiin käyttöön uusi ruotsalainen kokki

    10. 10

      Syyttäjälaitos hankkinut koulutuksia valtakunnan­syyttäjän veljen yritykseltä yli 80 000 eurolla

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Oudoilla havainne­kuvilla yritetään vaikuttaa – Helsinkiläis­mies turhautui ja kokeili, miltä Pasilan tornitalot näyttäisivät todellisuudessa

    2. 2

      Batagaikan jättikraatteri kasvaa nopeasti Siperiassa

    3. 3

      ”Painu neekeri takaisin sinne mistä tulit” – Michaela Moua kertoo, millaista on syrjintä Helsingin joukkoliikenteessä

    4. 4

      Bändibussissa seksivideoitaan esitellyt Axl Smith sai ehdollisen vankeustuomion – maksettava 150 000 euroa korvauksia

    5. 5

      Pyöräteiden rakentamisessa on menty liiallisuuksiin Helsingissä – Miksi pyöräilyväylä tarvitsee moottoritien verran tilaa?

    6. 6

      Oksennus tyhjensi uimahallin Espoossa – Asiantuntija rauhoittaa: Uimahallit ovat liian lämpimiä norovirukselle

    7. 7

      Autovakuutuksen uudistus voi tuoda satojen eurojen säästöt – HS vertaili pakollisen liikenne­vakuutuksen ehtoja ja hintoja

    8. 8

      Raju pettymys ei voinut tulla Aino-Kaisa Saariselle yllätyksenä – ja lisää saattaa olla tulossa

    9. 9

      Aira Samulin täyttää tänään 90 vuotta ja kannustaa välttämään vanhainkotia: ”Meillä on suuret ikäluokat tulossa, ei siitä edes tule mitään”

    10. 10

      Kauppojen vapaat aukiolot ovat kaataneet yrityksiä ja lisänneet silpputyötä – kohta Helsingissä on Prisma, joka ei sulkeudu ikinä

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

    2. 2

      Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

    3. 3

      Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

    4. 4

      Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

    5. 5

      Pelastuslaitos kiittelee autoilijoita, jotka muodostivat Turun moottoritielle pelastuskujan – ”Erinomainen ilmiö”

    6. 6

      Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

    7. 7

      Saara Aallon rohkea ilmapallotemppu huipensi X Factor -konsertin Lontoossa

    8. 8

      Lääketeollisuus salaa suurimman osan lääkäreille maksetusta rahasta – katso, kuuluuko oma lääkärisi eniten rahoitusta saaneiden joukkoon

    9. 9

      Tiina Lietzén kyllästyi työhönsä ja laski, ettei tarvitse kuukausipalkkaa – hän muutti alkeelliseen mökkiin ja hakkaa metsää

    10. 10

      Tätä on seksi nyt: Tinder-sukupolvi ei eläkään yltä­kylläisyydessä, parisuhteissa etenkin miehet kärsivät puutteesta – mistä se johtuu?

    11. Näytä lisää