Valikko
Mielipide    |   Mielipide

Geolämpövoimalaan liittyy maanjäristyksen riski

Lämpökaivos tarvitsee maanjäristysriskeille ympäristövaikutusten arvioinnin, huolellisen luvituksen ja perustaksi kattavat ennakkotutkimukset syväkallion geologiasta ja kohdealueen soveltuvuudesta.

Energiayhtiö ST1 Deep Heat rakentaa Espooseen kaukolämmön tuotantoon geolämpö­voimalaa. Tuotanto perustuu syvän, noin 5–7 kilometrin, reiän kautta syötettävään veteen ja vedenkiertoon kuuman kallion kautta toiseen reikään, josta kuumentunut vesi pumpataan ylös. Koska kiteisten kivilajien kallion luontainen vedenläpäisevyys on suurissa syvyyksissä hyvin pieni, tarvitsee kallioon luoda virtausreittejä sitä rikkomalla. Tekniikka on huomattavasti järeämpää kuin liuskeöljyn ja -kaasun tuotannon vesisärötys.

Geotermisen voimalan suurimmat riskit liittyvät maan­järistyksiin. Maanjäristykset ­aiheutuvat kallion repeyttämisessä tapahtuvista rakojen ja ruhjeiden avautumisista ja liikkeistä. Näin syntyvät maanjäristykset ovat yleensä pieniä mikroseismisiä tapahtumia, mutta suuruudeltaan merkittäviäkin esiintyy.

Sveitsin Baselin voimalahanke valottaa riskejä. Baselin kaupungin alle porattiin 5 kilometrin syvyinen poranreikä, jossa aloitettiin paineistus. Maan­järistys keskeytti toiminnan. Geopower Basel -yhtiön vakuutusyhtiö korvasi rakennuskannalle aiheutuneita vahinkoja noin 5 miljoonalla eurolla.

Baselin kantoni asetti tutkijaryhmän selvittämään voimalan riskejä ja toimintamahdollisuuksia. Tutkijoiden mukaan maanjäristyksistä voi aiheutua vahinkoja rakennuksille yli 10 kilometrin etäisyydelle voimalasta. Keskimääräisiksi vahingoiksi voimalan kehitysvaiheessa arvioitiin noin 25 miljoonaa euroa ja vahingoiksi 30 vuoden toiminta-aikana laskettiin 4 miljoonaa euroa vuodessa. Projekti pysähtyi, koska materiaalisia riskejä ja sosiaalisia vaikutuksia ei voitu hyväksyä.

HS:n syyskuun Kuukausiliitteessä ST1:n edustaja esitti Baselia ja maanjäristysriskejä koskien: ”Ne pumppasivat reikään lähelle siirrosvyöhykettä sata­tuhatta kuutiota vettä, mikä oli ajattelematonta. Siellä ei seurattu maaperää riittävästi geo­foneilla. Oltiin liian ahneita.”

Sitaatti on virheellinen: vettä pumpattiin 11 500 kuutiometriä, tutkijaryhmän mukaan paineistus ei kytkeytynyt aktiiviseen siirrosrakenteeseen ja ­tapahtumat voitiin mallintaa ­ilman sitä. Monitorointiverkosto oli kattava koostuen 7 maanalaisesta ja useista maanpinta-asemista.

Suomessa valvovat viranomaiset ja luvittavat tahot ovat nukkuneet ruususenunta. Lämpökaivos tarvitsee maanjäristysriskeille ympäristövaikutusten arvioinnin, huolellisen luvituksen ja kattavat ennakkotutkimukset syvä­kallion geologiasta ja kohdealueen soveltuvuudesta. Maanjäristysriskit kiinnostavat varmasti asukkaita, kiinteistöjen omistajia ja vakuutusyhtiöitä. Tiedotus ja selvitysten julkisuus ovat tärkeitä geolämpövoimalan hyväksyttävyydelle.

Pauli Saksa

geofyysikko, tekniikan tohtori

Helsinki

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Mielipide
 • Maanjäristys
 • Energiantuotanto
 • voimala

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  2. 2

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  3. 3

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   New York Times: Venäläiset keskustelivat, miten Trumpiin voisi vaikuttaa

  6. 6

   Jimi Hendrix ei päässyt Helsingissä keikkaillessaan sisään ravintolaan

  7. 7

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  8. 8

   Mauno Koiviston edeltäjän hautajaiset olivat spektaakkeli, jonka lehtikuvaaja ikuisti korkeuksista – ”Silloin ei ollut rahasta kiinni”

  9. 9

   Kesätorstaisin Mauno Koivistolle ei saanut puhua politiikkaa, muuten seuraukset olivat tylyt – lentopallokaverit muistelevat peli-iltoja Kultarannassa

  10. 10

   ”Olennaista on miehen ja naisen välinen valtataistelu” – Sofia Coppolan uudessa elokuvassa naiset tarjoavat itseään mihin hintaan tahansa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  2. 2

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  7. 7

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  8. 8

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  9. 9

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  10. 10

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää