Valikko
Mielipide    |   Mielipide

Keikkatyöt voivat viedä työttömän ahdinkoon

Työttömyyden ja keikkatöiden yhdistäminen on lähes mahdotonta. Työttömyyspäivärahakaavaketta ei voi palauttaa ennen kuin keikkatöiden palkkakuitit näkyvät pankin tietojärjestelmässä, kirjoittaa nimimerkki Ilmeisesti entinen keikkatyöläinen.

Olen hallituksen kanssa samoilla linjoilla siitä, että ihmisten tulisi ottaa vastaan kaikkea saatavissa olevaa työtä. Koska en ole työtä vieroksuva, yritän kynsin ja hampain pysyä kiinni työelämässä. Tämän takia olen aktiivisesti etsinyt kaikkea tekemätöntä työtä, josta maksetaan palkkaa. Kansanedustaja Susanna Kosken (kok) suosittamaan rankametsään en voi lähteä niin kauan kuin kukaan ei suostu maksamaan siitä korvausta.

Hämmästyksekseni työttömyyden ja keikkatöiden yhdistäminen on kuitenkin lähes mahdotonta. Työttömyyspäivärahakaavaketta ei voi nimittäin palauttaa ennen kuin keikkatöiden palkkakuitit näkyvät pankin tietojärjestelmässä. Ammattiliitto vaatii sovitellun päivärahan kohdalla lisäksi vielä viikon käsittelyajan, vaikka elämme tietoyhteiskunnassa, jossa kaikki tieto vaihtaa hetkessä omistajaa.

Kun heitin keikan 16. elokuuta ja toisen 24. elokuuta, sain näistä palkan vasta 14. syyskuuta. Palkanmaksaja oli Helsingin kaupunki, mutta sen palkka-ajoja ei voi kuulemma millään jouduttaa. Lähetin työttömyysturva-anomuksen sähköisesti ammattiliittooni 14. syyskuuta. Sovitellun päivärahan sain tililleni 19. syyskuuta. Tavallisen päivärahan olisin saanut 3. syyskuuta. Vuokranmaksupäivä on 4. syyskuuta. Ja yleensä ihmisillä on myös muita laskuja, toki myös minulla. Luojan kiitos minulla ei kuitenkaan ole velkoja.

Koska minulla ei ole säästöjä parin vuosikymmenen yksinhuoltajuuden ja pätkätöiden seurauksena, jouduin lainaamaan rahaa sukulaisiltani, joka tietenkin on noloa.

Nyt kun ollaan tekemässä työttömyysturvauudistusta ja patistetaan ihmisiä keikkatöihin, tähän vatulointiin tulisi saada kiireesti muutos. Tietojeni mukaan niin sanottu Loimaan kassa on ainoa, joka kokeilee reaaliajassa tapahtuvaa sovitellun päivärahan maksua. Pitäisikö meidän kaikkien, jotka yritämme pysyä työelämässä kiinni keikkatöillä, liittyä tähän yksityiseen työttömyyskassaan?

Miksi tätä viivettä ammattiliittojen edustajatkaan eivät ole tuoneet esiin? Vai eivätkö hyväpalkkaiset liittojen toimitsijat ja edunvalvojat ole tietoisia siitä, että päivärahanmaksu viivästyy viikoilla, jos työtön tekee keikkatöitä? 1990-luvulla järjestelmä oli huomattavasti helpompi. Silloin tarvitsi vain ilmoittaa työttömyyskorvausanomuksessa ne päivät, jolloin teki keikan. Päivärahaa ei sitten vain maksettu työssäolopäiviltä. Välillä tuntuu pelottavalta ajatella, miten kauaksi päättäjät ovat ajautuneet tavallisen ihmisen arjesta.

Ilmeisesti entinen keikkatyöläinen

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Mielipide
 • Työttömyys
 • Työttömyyskassat
 • Työllistyminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poliisi lopettaa Rautatientorin Suomi ensin -mielenosoituksen – syynä viimeaikaiset pahoinpitelyt ja jatkuvat häiriöt

  2. 2

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  3. 3

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  4. 4

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  5. 5

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  6. 6

   Egyptiläinen ravintola tuhoutui tulipalossa Helsingin Käpylässä – omistaja kuuli tulipalosta naapurilta

  7. 7

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  8. 8

   Uusi käänne Espoon pitseriapalossa: Mieskaksikon epäillään heittäneen polttopullon myös toiseen ravintolaan

  9. 9

   IT-konsultiksi 12 viikossa – Fysioterapeutti Josefin Reuter sai ensimmäisen paikan ilmaiselta pikakurssilta

  10. 10

   Sopiiko jäätelö välipalaksi ja onko vegaaninen tavallista terveellisempää? – Ravitsemusterapeutti arvioi jäätelöiden ravintosisällöt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  2. 2

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  3. 3

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  4. 4

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  5. 5

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  6. 6

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  7. 7

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  8. 8

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  9. 9

   Stand up -koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  10. 10

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää