Valikko
Mielipide    |   Mielipide

Hankintalain soveltamisalaan on tehtävä tärkeä rajaus

Kannatamme palveluntuottajien kilpailua, mutta kilpailuttaminen ei sitä edistä. Lisäksi kilpailutus kohdistuu palvelun yksikköhintoihin eikä hyvinvointivaikutuksiin. Ihmisten tarpeet on sysätty syrjään.

Pääkirjoituksessa (HS 11.10.) käsiteltiin eduskunnan käsittelyssä olevaa hankintalakia. Se koskee noin 35 miljardin euron julkisia hankintoja vuosittain. Toisessa pääkirjoituksessa (HS 13.10.) puitiin ­valmisteilla olevaa valinnan­vapauslainsäädäntöä. Nämä molemmat lait liittyvät vammaisten henkilöiden palveluiden järjestämiseen. Ongelmana on, että hankintalaki tulee voimaan heti ja valinnanvapauslainsäädäntö aikaisintaan vuoden 2019 alusta.

Eduskunta on hankintalain osalta vaikean valinnan edessä. Korostaako markkinoiden ja ­kilpailutuksen ensisijaisuutta vai vammaisten ihmisten hyvinvointia? Ristiriita on kuitenkin näennäinen. 1800-luvun mallisen huutokauppakilpailuttamisen sijaan markkinat ja kilpailu kehittyisivät varmimmin, jos vammaisella henkilöllä olisi ­itsellään päätösvalta elämänsä tärkeissä valinnoissa. Silloin tuotettaisiin sitä, mikä on tarpeen ja mistä oikeasti on apua arkielämän kannalta välttämättömissä palveluissa.

Vammaisia ihmisiä on väestöstämme hyvin rajattu määrä. Jokapäiväisten palveluiden piirissä on tällä hetkellä noin 15 000 ihmistä, joista noin 10 000 on kehitysvammaisia ja autismin kirjoon kuuluvia sekä noin 5 000 vaikeasti vammaisia. Vuosittain uusia ihmisiä tulee palveluiden piiriin hyvin rajallinen määrä. Arvioimme, että kunnat ovat tehneet vammaispalvelujen kilpailutuksia noin 100–200 miljoonan euron osalta vuosittain.

Kannatamme palveluntuottajien kilpailua, mutta kilpailuttaminen ei sitä edistä. Lisäksi ­kilpailutus kohdistuu palvelun yksikköhintoihin eikä hyvinvointivaikutuksiin. Ihmisten tarpeet on sysätty syrjään.

Esitämme, että hallituksen esitykseen laiksi julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista yhdeksänteen pykälään lisätään 16. kohdaksi soveltamisalueen seuraava rajaus: ”sellaisten vammaispalveluiden hankintaan, joissa on kyse vammaisten henkilöiden välttä­mättömän huolenpidon ja tuen tarpeista ja tarpeisiin liittyvistä palveluista asumisessa ja jokapäiväisen elämän toiminnoissa pitkäaikaisesti osa- tai ympärivuorokautisesti.”

Jokapäiväisen elämän toimintojen tuki tarkoittaa tässä vammaisen ihmisen tarvitsemaa henkilökohtaista fyysistä apua ja/tai kognitiivista ja/tai emo­tionaalista apua ja tukea.

Pitkäaikaisuus tarkoittaa useimmiten koko elämänkaaren mittaisuutta.

Kuntien erityiseksi järjestämisvelvollisuudeksi säädetyt ja vammaispalveluiden aineellisen lainsäädännön perusteella toteutettavat palvelut toteuttavat perustuslain 19. pykälän 1. momentin julkiselle vallalle sää­dettyä sosiaalista perusoikeutta ja kansalaisten välttämätöntä huolenpitoa.

Kyseiseen hankintalakiin on tehty hallituksen toimesta viisitoista muuta soveltamisalueen rajausta. On hallituspuolueista ja ­niiden johtohenkilöistä kiinni, että tärkeä rajaus tehdään myös vammaisten ihmisten välttämättömiin palveluhankintoihin.

Lisbeth Hemgård, Förbundet de utvecklingsstördas väl

Ritva Ulander, Autismisäätiö

Tomi Kaasinen, Suomen CP-liitto

Markku Virkamäki, Kehitysvammaisten palvelusäätiö

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Mielipide
 • hankintalaki
 • Vammaiset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Batagaikan jättikraatteri kasvaa nopeasti Siperiassa

  2. 2

   Oksennus tyhjensi uimahallin Espoossa – Asiantuntija rauhoittaa: Uimahallit ovat liian lämpimiä norovirukselle

  3. 3

   ”Painu neekeri takaisin sinne mistä tulit” – Michaela Moua kertoo, millaista on syrjintä Helsingin joukkoliikenteessä

  4. 4

   Aira Samulin täyttää tänään 90 vuotta ja kannustaa välttämään vanhainkotia: ”Meillä on suuret ikäluokat tulossa, ei siitä edes tule mitään”

  5. 5

   Onko Trump saanut mitään hyvää aikaan? Pysyykö hän vallassa koko kautensa? HS vastaa lukijoiden kysymyksiin presidentin alkukaudesta

  6. 6

   Sadat lääkärit kipusivat tuloeliittiin palkkatyöllä – laskuri näyttää, miten Suomen kovatuloisimmat lääkärit tienaavat

  7. 7

   Ex-presidentti George W. Bush näpäytti Trumpia: ”Tarvitsemme riippumatonta mediaa”

  8. 8

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  9. 9

   Puolueesta erotettu Terhi Kiemunki saa jatkaa Tampereen perussuomalaisten johdossa – vastoin yhdistyksen omia sääntöjä

  10. 10

   Tapaaminen Maahan­muutto­viraston kanssa ei riittänyt turvapaikan­hakijoille – Rautatientorin telttaleiriä ei pureta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Painu neekeri takaisin sinne mistä tulit” – Michaela Moua kertoo, millaista on syrjintä Helsingin joukkoliikenteessä

  2. 2

   Sadat lääkärit kipusivat tuloeliittiin palkkatyöllä – laskuri näyttää, miten Suomen kovatuloisimmat lääkärit tienaavat

  3. 3

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  4. 4

   Batagaikan jättikraatteri kasvaa nopeasti Siperiassa

  5. 5

   Moonlight palkittiin yllättäen parhaana elokuvana, palkinto kuulutettiin ensin La La Landille – HS listasi kaikki vuoden Oscar-voittajat

  6. 6

   Tuomarineuvoston mielestä Norjan Emil Iversen ei aiheuttanut kaatumista: ”Hidastuksesta näki hyvin, mitä siinä tapahtui”

  7. 7

   Raju pettymys ei voinut tulla Aino-Kaisa Saariselle yllätyksenä – ja lisää saattaa olla tulossa

  8. 8

   Onko islam sodan vai rauhan uskonto? Kysymys on väärä, sillä uskonnot ja aatteet elävät aina tulkinnasta

  9. 9

   Facebook ei paljasta, miten uusia kavereita ehdotetaan – seksuaalirikoksen uhrin näkymään ilmestyi ahdistelijan profiili

  10. 10

   Ruuhkavuosia elävät vanhemmat kertovat, miten he järjestävät aikaa liikunnalle – ”Jos on aikaa katsoa telkkaria, on aikaa treenata”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  3. 3

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  4. 4

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  5. 5

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  6. 6

   Pelastuslaitos kiittelee autoilijoita, jotka muodostivat Turun moottoritielle pelastuskujan – ”Erinomainen ilmiö”

  7. 7

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  8. 8

   Saara Aallon rohkea ilmapallotemppu huipensi X Factor -konsertin Lontoossa

  9. 9

   Tiina Lietzén kyllästyi työhönsä ja laski, ettei tarvitse kuukausipalkkaa – hän muutti alkeelliseen mökkiin ja hakkaa metsää

  10. 10

   Lääketeollisuus salaa suurimman osan lääkäreille maksetusta rahasta – katso, kuuluuko oma lääkärisi eniten rahoitusta saaneiden joukkoon

  11. Näytä lisää