Valikko
Mielipide    |   Mielipide

Sodan lapsista tarvitaan tutkimusta

Syvempi tutkimustieto lapsiuhrien kohtaloista puuttuu.

Koululainen Sofia Hanttu puuttui mielipidesivulla (HS 10.10.) asiaan, jota me kymmeniä vuosia vanhemmat olemme harmitelleet. On erinomaisen ilahduttavaa huomata, että näin nuorella ihmisellä on kauaskantoinen ajattelutapa: historiasta voimme oppia. Samaan suuntaan kirjoitti sotalapsi Pertti Kaven (HS Mielipide 8.10.). Hän kertoi selkeitä epäonnisia esimerkkejä, joita ei pitäisi toistaa.

Me kaikki näemme televisiossa ja luemme lehdistä kammottavia kuvauksia lapsista sodan uhreina: lapsisotilaina, muutoin hyväksikäytettyinä, pommien alta pakenevina ja vanhempansa menettäneinä. YK järjestöineen ja kehitysyhteistyö ovat lähinnä ensiapua.

Syvempi tutkimustieto lapsiuhrien kohtaloista todellakin puuttuu. Sodat ja muut konfliktit me tunnemme historian­kirjoituksessa suurmiesten ja vallan näkökulmasta. Pienen ­ihmisen kohtalo jää sinänsä ­ansiokkaiden romaanien kertomaksi. Näin on esimerkiksi Sirpa Kähkösen kirjoissa. On myös merkittävää tieteellistä kertomusta lasten sota-ajan kohte­lusta (esimerkiksi Sari Näre ja Jenni Kirves). Mikään näistä ei ole näkyvästi esillä ja antamassa oppia tulevaan.

Pääkaupunkiseudun sota­orpojen piirissä on aloitettu tutkimushanke, jonka tarkoituksena on kyselytutkimuksella avata autenttisesti sodasta kärsineiden lasten kokemusmaailmaa. Tarkoituksena on porautua niin taloudellisiin kuin psyykkisiinkin tuntemuksiin ja kokemuksiin. Tutkimuksen tarkoituksena on olla pohjana laajemmalle akateemisellekin tutkimukselle sekä olla ehkä avaimena pakolaislasten inhimilliselle kohtelulle.

Vinkkejä saattaisi löytyä myös viranomaistoiminnalle ja lainsäädännölle. Tosiasiahan on, että pakolaislasten kohtelu vaikuttaa koko maan henkiseen ja taloudelliseen ilmapiiriin. Kuten Pertti Kaven totesi: virheistä voi myös oppia. Tehtävänämme on kasvattaa tasa-arvoinen ja tasapainoinen nuorempi sukupolvi.

Pirkko Metsäranta

oikeustieteen kandidaatti

sotaorpo, Espoo

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Mielipide
 • sota
 • Sotalapset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  2. 2

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  3. 3

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  4. 4

   New York Times: Venäläiset keskustelivat, miten Trumpiin voisi vaikuttaa

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  7. 7

   Jimi Hendrix ei päässyt Helsingissä keikkaillessaan sisään ravintolaan

  8. 8

   Mauno Koiviston edeltäjän hautajaiset olivat spektaakkeli, jonka lehtikuvaaja ikuisti korkeuksista – ”Silloin ei ollut rahasta kiinni”

  9. 9

   Kesätorstaisin Mauno Koivistolle ei saanut puhua politiikkaa, muuten seuraukset olivat tylyt – lentopallokaverit muistelevat peli-iltoja Kultarannassa

  10. 10

   ”Olennaista on miehen ja naisen välinen valtataistelu” – Sofia Coppolan uudessa elokuvassa naiset tarjoavat itseään mihin hintaan tahansa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  2. 2

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  7. 7

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  8. 8

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  9. 9

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  10. 10

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää