Valikko
Mielipide    |   Mielipide

Psykiatrinen hoito on huono vitsi – potilaan omaisia ei haluta kuunnella

Nuoremme sairastui lukioikäisenä kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Hoidon laadusta ei kuitenkaan ole aina ollut takeita, oli kyseessä sitten julkinen tai yksityinen palveluntuottaja, kirjoittaa nimimerkki Kertakaikkisen pettynyt.

Kiitos Samuli Saarnille ja Matti Holille mielenterveyspalveluita sote-uudistuksessa puolustavasta Vieraskynäkirjoituksesta (HS 12.10.2016). Kuten he kirjoittavat, edellisessä, 1990-luvun sote-uudistuksessa mielenterveyspotilaat jäivät heitteille. Ikävä kyllä, epäkohdat irvistävät edelleen, ja sote-uudistukseen on vaikea uskoa.

Nuoremme sairastui lukioikäisenä kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön ja päätyi monen mutkan myötä pakkohoitoon. Hänellä oli sairastuessaan hoitokontakti yksityiseen psykoterapeuttiin ja psykiatriin, joka kirjoitti lähetteen psykiatriselle tarkkailuosastolle.

Sairaalassa hänet siirrettiin pakkohoitoon. Ymmärrän, että tilanne oli manian, päihteiden käytön ja valvomisen takia kriittinen, ja päätös aiheellinen. Yksityinen psykiatri oli hoitopäätöksestä eri mieltä, mutta ei voinut vaikuttaa asiaan.

Osastohoito perustui manian sammuttamiseen rajuilla painoa nostavilla neurolepteillä ja ruoan ylenpalttiseen tarjoamiseen sillä seurauksella, että nuori kotiutui liki 20 kiloa painavampana.

Osastolla tehtiin monia hoitovirheitä: osastolääkäri oli nuori, vasta psykiatriaan erikoistuva ja sairaanhoitajat rikkoivat monia hoidon eettisiä periaatteita. Tilanteen kuormittavuudesta huolimatta yritimme vaikuttaa ala-ikäisen nuoren hoitoon siinä kuitenkaan onnistumatta. Meitä ei kuultu. Meistä jäi jälki vain epikriisiin: vanhemmat ovat esittäneet kritiikkiä hoidosta.

Tämän jälkeen olen toiminut nuoremme tukena hoitoviidakossa. Hänen lääkitystään ei tarkistettu seitsemään vuoteen, sillä psykiatrian poliklinikan lääkäri tapasi häntä harvoin, ja ylilääkittynä potilas on helppo kuin lammas, josta ei ole yleistä haittaa. Yksityinen psykiatri puolestaan jutteli mieluummin mukavia ja nosti isot palkkiot kuin ryhtyi lääkevaihdokseen, joka oli hänen mukaansa psykiatrian poliklinikan asia.

Olemme kustantaneet nuorelle vuosien kuluessa erilaisia hoitoja ja terapioita huomattavien summien edestä sen lisäksi, että hän on saanut Kelan korvaamaa kuntoutuspsykoterapiaa, josta olemme kiitollisia. Hoidon laadusta ei kuitenkaan ole aina ollut takeita, oli sitten kyseessä julkinen tai yksityinen palveluntuottaja. Osta sika säkissä -periaate tulee kalliiksi. Voi vain kysyä, kuinka aktiivisia ja jaksavia omaisia vailla olevat löytäisivät hyvän hoidon äärelle?

Olen koko ikäni ollut julkisten palvelujen kannattaja. Kokemustemme jälkeen en ole enää ollut moneen vuoteen. Viimeinen naula julkisten palvelujen arkkuun tuli hiljan. Kuten sairauden luonteeseen usein kuuluu, nuoremme päätti eräänä kauniina päivänä lopettaa lääkityksensä. Mania uusiutui, ja kun muuta ei ollut tehtävissä, saimme tilattua sekavalle nuorelle ambulanssin. Haartmanin päivystävä psykiatri kuitenkin päästi asialliseen keskusteluun harhaisenakin pystyvän nuoren kadulle, siitä huolimatta, että lääkäri soitti minulle ja keskusteli tilanteesta ennen päätöstään.

Jälleen omaisia, jotka tasan tarkkaan tietävät, missä mennään, ei kuunneltu. Nuoremme täytyy tehdä jotain todella vakavaa itselleen tai muille ja sotkea asiansa perin pohjin, ennen kuin hän saa sairaudentunnottomana hoitoa ja pääsee edes tarkkailuun.

Tätä kirjoittaessa en tiedä, missä nuoremme on. Saammeko hänet takaisin elävänä vai kuolleena?

Väitän, että jos sairaala olisi ollut yksityinen, he eivät olisi luopuneet maksavasta asiakkaasta yhtä pikaisella arviolla, ja silti toimineet lain sallimissa puitteissa.

Kertakaikkisen pettynyt

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Mielipide
 • Psykiatrinen hoito
 • Mielenterveys
 • Terveydenhoito

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poliisi lopettaa Rautatientorin Suomi ensin -mielenosoituksen – syynä viimeaikaiset pahoinpitelyt ja jatkuvat häiriöt

  2. 2

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  3. 3

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  4. 4

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  5. 5

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  6. 6

   Egyptiläinen ravintola tuhoutui tulipalossa Helsingin Käpylässä – omistaja kuuli tulipalosta naapurilta

  7. 7

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  8. 8

   Uusi käänne Espoon pitseriapalossa: Mieskaksikon epäillään heittäneen polttopullon myös toiseen ravintolaan

  9. 9

   IT-konsultiksi 12 viikossa – Fysioterapeutti Josefin Reuter sai ensimmäisen paikan ilmaiselta pikakurssilta

  10. 10

   Sopiiko jäätelö välipalaksi ja onko vegaaninen tavallista terveellisempää? – Ravitsemusterapeutti arvioi jäätelöiden ravintosisällöt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  2. 2

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  3. 3

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  4. 4

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  5. 5

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  6. 6

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  7. 7

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  8. 8

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  9. 9

   Stand up -koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  10. 10

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää