Valikko
Mielipide    |   Mielipide

Yritykset kärsivät vienninedistämisen palveluiden hajanaisuudesta

Miten Finpron ­ulkomaan konsulttipalvelujen jättämä aukko korvataan ja ­miten Team Finland -verkosto trimmataan huippuvireeseen?

Taloussivuilla (HS 15.10.) kirjoitettiin Finprosta ja vien­ninedistämisestä otsikolla ”Maailman ykkösestä pohjalle”. Nyansseista voidaan kiistellä, mutta suuri kuva suomalaisten kansainvälistymispalvelujen tsunamista oli oikea.

Fokuksen pitää nyt olla tulevaisuudessa. Miten Finpron ­ulkomaan konsulttipalvelujen jättämä aukko korvataan ja ­miten Team Finland -verkosto trimmataan huippuvireeseen?

Peruskysymys on, minkä tyyppisille yrityksille julkisia kansainvälistymispalveluja halutaan suunnata. Jos halutaan vastata jo nyt kansainvälistä liiketoimintaa pyörittävien yritysten tarpeisiin, Tekes, Finnvera ja muut olemassa olevat palvelut riittänevät. Jos taas halutaan yhä ­useamman kotimarkkina­yrityksen kansainvälistyvän, tarvitaan vanhan Finpron kaltaista pragmaattista toimijaa. Hallituksen tavoite on ymmärtääkseni jälkimmäinen. Finpro on siis luotava uudelleen, ­uudessa muodossa ja toimintakonseptilla, joka läpäisee EU:n kilpailuneutraliteettikriteerit.

Vanhan Finpron ydin oli siinä, että se toimi siltana kotimaisten konsulttien ja ulkomailla toimivien suomalaiskonsulttien välillä. Finpro auttoi Suomessa ja ulkomailla. Yritykset maksoivat käyttämistään palveluista, eikä se ollut ongelma. Vanha Finpro oli keskittynyt kansainvälistymiseen ja osasi sen.

Internetissä on saatavilla valtava määrä ilmaista markkinatietoa. Siihen yritykset eivät siis tarvitse sisälukijaa. Sen sijaan ihmisvoimia, osaamista ja verkostoja tarvitaan yritykselle tärkeimmän tavoitteen saavuttamiseen: oikean kumppanin ja asiakkaan löytämiseen.

Uusi Finpro voidaan luoda, jos on poliittista halua. Rahoituksesta ei ole puutetta. Oleellista on, että yritykset löytäisivät eri momenteilla ­olevat kansainvälistysmistuet ja palvelut.

Team Finlandin toimintaa on jatkettava. Team Finlandiin on jo pitkään panostettu resurs­seja, työtunteja ja rahaa. Hyvää konseptia ei saa heittää pesu­veden mukana. Team Finlandin perusidea on edelleen kirkas: koota suomalaisille kansain­välistymispalveluja tarjoavat ­organisaatiot saman sateen­varjon, kansainvälisen verkoston alle. Tämä on viisasta Suomen kokoisessa maassa.

Team Finland alkaa verkos­tona toimia nykyistä paremmin heti, kun päällekkäiset palvelutoiminnot on karsittu. Monen organisaation ei kannata tar­jota lähes identtisiä palvelutuotteita näin pienessä maassa. Palveluiden valtaisa määrä on ollut omiaan sekoittamaan ­Team Finlandin kuvaa.

Team Finlandin verkostossa toimivien kansainvälistymis­organisaatioiden operatiivista toimintaa helpottaisi se, että näillä olisi yksi isännän ääni – yksi vastuullinen ministeriö.

Nyt osan Team Finlandin ­toiminnan hajaannuksesta voidaan katsoa johtuvan eri ministeriöiden epätahtisesta ohjauksesta. Ministeriöiden erilaiset näkemykset eivät saa olla ­esteenä kansainvälistymispalveluiden tehostamiselle.

Paula Aikio-Tallgren

yrittäjä, Tornio

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Mielipide
 • Ulkomaankauppa
 • Vienninedistäminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Batagaikan jättikraatteri kasvaa nopeasti Siperiassa

  2. 2

   Oksennus tyhjensi uimahallin Espoossa – Asiantuntija rauhoittaa: Uimahallit ovat liian lämpimiä norovirukselle

  3. 3

   ”Painu neekeri takaisin sinne mistä tulit” – Michaela Moua kertoo, millaista on syrjintä Helsingin joukkoliikenteessä

  4. 4

   Aira Samulin täyttää tänään 90 vuotta ja kannustaa välttämään vanhainkotia: ”Meillä on suuret ikäluokat tulossa, ei siitä edes tule mitään”

  5. 5

   Onko Trump saanut mitään hyvää aikaan? Pysyykö hän vallassa koko kautensa? HS vastaa lukijoiden kysymyksiin presidentin alkukaudesta

  6. 6

   Sadat lääkärit kipusivat tuloeliittiin palkkatyöllä – laskuri näyttää, miten Suomen kovatuloisimmat lääkärit tienaavat

  7. 7

   Ex-presidentti George W. Bush näpäytti Trumpia: ”Tarvitsemme riippumatonta mediaa”

  8. 8

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  9. 9

   Puolueesta erotettu Terhi Kiemunki saa jatkaa Tampereen perussuomalaisten johdossa – vastoin yhdistyksen omia sääntöjä

  10. 10

   Tapaaminen Maahan­muutto­viraston kanssa ei riittänyt turvapaikan­hakijoille – Rautatientorin telttaleiriä ei pureta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Painu neekeri takaisin sinne mistä tulit” – Michaela Moua kertoo, millaista on syrjintä Helsingin joukkoliikenteessä

  2. 2

   Sadat lääkärit kipusivat tuloeliittiin palkkatyöllä – laskuri näyttää, miten Suomen kovatuloisimmat lääkärit tienaavat

  3. 3

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  4. 4

   Batagaikan jättikraatteri kasvaa nopeasti Siperiassa

  5. 5

   Moonlight palkittiin yllättäen parhaana elokuvana, palkinto kuulutettiin ensin La La Landille – HS listasi kaikki vuoden Oscar-voittajat

  6. 6

   Tuomarineuvoston mielestä Norjan Emil Iversen ei aiheuttanut kaatumista: ”Hidastuksesta näki hyvin, mitä siinä tapahtui”

  7. 7

   Raju pettymys ei voinut tulla Aino-Kaisa Saariselle yllätyksenä – ja lisää saattaa olla tulossa

  8. 8

   Onko islam sodan vai rauhan uskonto? Kysymys on väärä, sillä uskonnot ja aatteet elävät aina tulkinnasta

  9. 9

   Facebook ei paljasta, miten uusia kavereita ehdotetaan – seksuaalirikoksen uhrin näkymään ilmestyi ahdistelijan profiili

  10. 10

   Ruuhkavuosia elävät vanhemmat kertovat, miten he järjestävät aikaa liikunnalle – ”Jos on aikaa katsoa telkkaria, on aikaa treenata”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  3. 3

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  4. 4

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  5. 5

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  6. 6

   Pelastuslaitos kiittelee autoilijoita, jotka muodostivat Turun moottoritielle pelastuskujan – ”Erinomainen ilmiö”

  7. 7

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  8. 8

   Saara Aallon rohkea ilmapallotemppu huipensi X Factor -konsertin Lontoossa

  9. 9

   Tiina Lietzén kyllästyi työhönsä ja laski, ettei tarvitse kuukausipalkkaa – hän muutti alkeelliseen mökkiin ja hakkaa metsää

  10. 10

   Lääketeollisuus salaa suurimman osan lääkäreille maksetusta rahasta – katso, kuuluuko oma lääkärisi eniten rahoitusta saaneiden joukkoon

  11. Näytä lisää