Valikko
Mielipide    |   Mielipide

Markkinafundamentalismi johti Finpron muutoksiin

Finpro alkoi kehittyä liian hyväksi omassa tekemisessään, mikä herätti paheksuntaa yksityisten konsulttien joukossa.

Finpron rooli pk-yritysten kansainvälistymiskonsulttina alkoi muotoutua jo 1990-luvulla, kun oivallettiin, että pelkkä messutoiminta tai yksittäiset neuvot eivät riitä viennin edistämiseksi.

Avainkysymys oli silloin ja on yhä, millaiset ovat maailmalle pyrkivän yrityksen omat valmiudet ja kyky panostaa kansainvälistymiseen. Finpron palvelusalkkuun otettiin myös pk-yrityksen strategiakonsultointi, jolla tuettiin kansainvälistymisessä kokematonta yrittäjää.

Kansainvälisessä verkostossa toimistojen päällikköinä oli kokeneita suomalaisten yritysten entisiä vientiammattilaisia, jotka kielitaitoisina ja paikallisia olosuhteita tuntevina pystyivät auttamaan konkreettisesti kohdemaahan pyrkiviä suomalais­yrityksiä. Palveluja tuotteistettiin ja hyviä käytäntöjä levitettiin. Yritykset olivat pääsääntöisesti tyytyväisiä saamiinsa palveluihin.

Finpro aloitti yhteistyön markkinaehtoisesti toimivien kansainvälistymiskonsulttien kanssa. Niille tarjottiin kruununjalokiveä eli ulkomaanverkostoa omakustannushintaan. Jo ulkomailla olevien muiden konsulttien kanssa tehtiin yhteistyösopimuksia.

Finpro alkoi kehittyä liian hyväksi omassa tekemisessään, mikä herätti paheksuntaa yksityisten konsulttien joukossa. Toiminnasta valitettiin EU:hun. Päärahoittaja elinkeinoministeriö piti parhaimpana vaihto­ehtona, että Finpro hankkiutuu eroon konsultointiliiketoiminnasta. Muutoksen toimeen­panon yhteydessä jouduttiin pohtimaan, missä kohtaa val­tion jatkossa sataprosenttisesti rahoittaman Finpron neuvonta muuttuu markkinoilla kilpailluksi konsultoinniksi.

Pk-yritysten kansainvälistymiskonsultointi on vaativa laji eikä hyvää bisnestä kenellekään. Parhaimmillaankin Finpron asiakasrahoitusosuus oli 40 prosentin luokkaa. Konsultoinnin ulkoistus ei valitettavasti ole merkittävästi synnyttänyt alalle yksityistä liiketoimintaa.

Suomen kaltainen pieni ja avoin kansantalous toimii vain, kun sen yritykset voivat toimia kilpailukykyisesti kansainvälisillä markkinoilla ja tuoda Suomeen vientituloja, joita ilman emme voi ylläpitää hyvinvointiyhteiskuntaa. On tärkeää pohtia, mikä on valtion rooli tässä pk-yritysten kansainvälistymisessä.

Näen, että Team Finland on avain viennin kehittämiseen. Team Finlandista on rakennettava asiakaslähtöinen ja aktiivinen toimija.

Jorma Turunen

toimitusjohtaja, Teknologiateollisuus ry

Finpron toimitusjohtaja vuosina 2006–2010

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Mielipide
 • Vienninedistäminen
 • Ulkomaankauppa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Batagaikan jättikraatteri kasvaa nopeasti Siperiassa

  2. 2

   Oksennus tyhjensi uimahallin Espoossa – Asiantuntija rauhoittaa: Uimahallit ovat liian lämpimiä norovirukselle

  3. 3

   ”Painu neekeri takaisin sinne mistä tulit” – Michaela Moua kertoo, millaista on syrjintä Helsingin joukkoliikenteessä

  4. 4

   Aira Samulin täyttää tänään 90 vuotta ja kannustaa välttämään vanhainkotia: ”Meillä on suuret ikäluokat tulossa, ei siitä edes tule mitään”

  5. 5

   Onko Trump saanut mitään hyvää aikaan? Pysyykö hän vallassa koko kautensa? HS vastaa lukijoiden kysymyksiin presidentin alkukaudesta

  6. 6

   Sadat lääkärit kipusivat tuloeliittiin palkkatyöllä – laskuri näyttää, miten Suomen kovatuloisimmat lääkärit tienaavat

  7. 7

   Ex-presidentti George W. Bush näpäytti Trumpia: ”Tarvitsemme riippumatonta mediaa”

  8. 8

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  9. 9

   Puolueesta erotettu Terhi Kiemunki saa jatkaa Tampereen perussuomalaisten johdossa – vastoin yhdistyksen omia sääntöjä

  10. 10

   Tapaaminen Maahan­muutto­viraston kanssa ei riittänyt turvapaikan­hakijoille – Rautatientorin telttaleiriä ei pureta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Painu neekeri takaisin sinne mistä tulit” – Michaela Moua kertoo, millaista on syrjintä Helsingin joukkoliikenteessä

  2. 2

   Sadat lääkärit kipusivat tuloeliittiin palkkatyöllä – laskuri näyttää, miten Suomen kovatuloisimmat lääkärit tienaavat

  3. 3

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  4. 4

   Batagaikan jättikraatteri kasvaa nopeasti Siperiassa

  5. 5

   Moonlight palkittiin yllättäen parhaana elokuvana, palkinto kuulutettiin ensin La La Landille – HS listasi kaikki vuoden Oscar-voittajat

  6. 6

   Tuomarineuvoston mielestä Norjan Emil Iversen ei aiheuttanut kaatumista: ”Hidastuksesta näki hyvin, mitä siinä tapahtui”

  7. 7

   Raju pettymys ei voinut tulla Aino-Kaisa Saariselle yllätyksenä – ja lisää saattaa olla tulossa

  8. 8

   Onko islam sodan vai rauhan uskonto? Kysymys on väärä, sillä uskonnot ja aatteet elävät aina tulkinnasta

  9. 9

   Facebook ei paljasta, miten uusia kavereita ehdotetaan – seksuaalirikoksen uhrin näkymään ilmestyi ahdistelijan profiili

  10. 10

   Ruuhkavuosia elävät vanhemmat kertovat, miten he järjestävät aikaa liikunnalle – ”Jos on aikaa katsoa telkkaria, on aikaa treenata”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  3. 3

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  4. 4

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  5. 5

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  6. 6

   Pelastuslaitos kiittelee autoilijoita, jotka muodostivat Turun moottoritielle pelastuskujan – ”Erinomainen ilmiö”

  7. 7

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  8. 8

   Saara Aallon rohkea ilmapallotemppu huipensi X Factor -konsertin Lontoossa

  9. 9

   Tiina Lietzén kyllästyi työhönsä ja laski, ettei tarvitse kuukausipalkkaa – hän muutti alkeelliseen mökkiin ja hakkaa metsää

  10. 10

   Lääketeollisuus salaa suurimman osan lääkäreille maksetusta rahasta – katso, kuuluuko oma lääkärisi eniten rahoitusta saaneiden joukkoon

  11. Näytä lisää