Mielipide

Nimimerkki Oikeustieteiden opiskelija mielipidesivulla: Opiskelija joutuu raatamaan harjoittelupaikassa nälkäpalkalla

Pahin tilanne on julkisella sektorilla.

Korkeakouluopiskelijoiden oman alan työpaikat ovat kiven alla. Tilanne on pahin juuri opintonsa aloittaneilla ja niillä opiskelijoilla, joilla ei ole kattavaa oman alansa verkostoa. Miettiessään esimerkiksi kesätyöpaikkaa opiskelija joutuu valitsemaan, haluaako hän inhimillistä palkkaa, oman alan työpaikan vai yrittääkö hän saada molemmat sillä riskillä, että työpaikka jää saamatta, kesä menee hukkaan ja seuraava syksy on elettävä tuilla ja lainalla.

Tilanne työmarkkinoilla on nyt se, että lisäämällä työtehtävään sanan ”harjoittelu” työnantaja voi maksaa opiskelijalle noin 30 prosenttia vähemmän palkkaa.

Pahin tilanne on julkisella sektorilla, jossa lähes kaikki opiskelijoille tarkoitetut työt ovat harjoittelupaikkoja ja joista maksetaan harjoittelijan palkkaa. Silti työntekijältä vaaditaan kokopäiväistä sitoutumista ja täysiä työtunteja.

Varsinkin yliopiston perustutkinnoissa harjoittelu on sijoitettu valinnaisiin opintoihin eikä siis ole pakollinen. Useilla aloilla harjoittelusta voi saada maksimissaan 10 opintopistettä, mikä vastaa Kelan tulkinnan mukaan enimmillään kahden kuukauden opintopistemäärää.

Harjoittelu on kuitenkin lähes aina säädetty neljän kuukauden mittaiseksi, mikä tarkoittaa, että opiskelija joutuu lykkäämään opintojaan, eikä hänelle elinkustannusten jälkeen jää käteen muuta kuin työkokemus. Opiskelijoita ei siis kannusteta valitsemaan oman alansa työpaikkoja, vaikka ne tulevaisuuden kannalta olisivat opiskelijalle tärkeitä, vaan yhä useampi opiskelija valitsee alan, jolle ei tarvitse koulutusta mutta josta maksetaan inhimillistä palkkaa.

Esimerkiksi liikenne- ja viestintäministeriö tarjoaa oikeustieteen opiskelijoille harjoittelupaikkaa neljäksi kuukaudeksi. Työaika on 7 tuntia ja 15 minuuttia päivässä ja palkka 1 300 euroa kuukaudessa. Tämä vastaa noin 8,5 euron tuntipalkkaa, mikä on alhaisempi kuin esimerkiksi kaupan alan harjoittelijan palkka.

Tämä on mielestäni hälyttävää, sillä juuri julkisen puolen tulisi näyttää yksityiselle esimerkkiä palkkauksessa ja työehtojen noudattamisessa. Nyt opiskelijan on siis kannattavampaa ottaa vastaan töitä esimerkiksi siivousalalta tai kaupasta kuin omalta alaltaan. Tämä taas johtaa siihen, että yhä useammalla valmistuneella ei ole kosketusta oman alansa työelämään.

Oikeustieteiden opiskelija

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Mielipide
 • Kesätyöt
 • Opiskelijat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – poliisi oli saanut vihjeen miehen radikalisoitumisesta, ei ollut Supon kohdehenkilö

  2. 2

   Sukellusvenemies sanoo kadonneen ruotsalaistoimittajan kuolleen onnettomuudessa ja ”haudanneensa hänet mereen”, kertoo Tanskan poliisi

  3. 3

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  4. 4

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  5. 5

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  6. 6

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  7. 7

   Jätevedet ovat väestön pissanäytteitä – niistä löytyy huumeita, lääkkeitä, alkoholia ja jopa Viagraa

  8. 8

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  9. 9

   Mikko Koivusipilä valitsee Suomen radiohitit, ja siinä hommassa raha ratkaisee – ”Minun työtäni ei ole sivistää”

  10. 10

   Onko luonnonkosmetiikka terveellisempää kuin tavallinen? Professori epäilee: ”Molemmissa on sama ongelma”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  3. 3

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  4. 4

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  5. 5

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  8. 8

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  9. 9

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  10. 10

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää