Valikko
Mielipide    |   Mielipide

Suomalaiset suojelevat itseään unelmien toteutumiselta – älkää lannistako tulevaisuuttaan suunnittelevia nuoria

Suomi on maa, jossa pessimistit eivät pety eivätkä nuolaise ennen kuin tipahtaa.

Korkeakoulujen yhteishaku käynnistyi hiljattain, ja moni nuori pohtii parhaillaan, mitä haluaisi ensi syksynä tehdä ja missä. Usein myös ystävät ja sukulaiset ovat utaliaita kuulemaan nuorten suunnitelmista.

Valtaosa haluaa varmasti vain aidosti tietää, mitä nuorten mielessä liikkuu tulevaisuuden suhteen, mutta olen kuullut myös muunlaisista keskusteluista. Useampi tuttavani on kertonut viime viikkojen aikana heidän perheensä tai ystäviensä reagoineen heidän opiskelu-unelmiinsa seuraavalla kysymyksellä: ”Miten sinä muka sinne pääsisit?” Kyselijät ovat perustelleet epäilyjään sillä, ettei nuori ole riittävän lahjakas, rohkea tai muuten vain kyvykäs.

Nämä kommentit hämmentävät minua joka kerta yhtä paljon. Tekisi mieli raivota ja samalla itkeä. Suomi on maa, jossa pessimistit eivät pety eivätkä nuolaise ennen kuin tipahtaa. Nämä kansanviisaudet ovat suojelleet monia sukupolvia turhalta haihattelulta ja unelmien toteutumiselta.

Oma asenne on jokaisen oma asia, mutta en voi käsittää, miten ihminen voi oikeuttaa itselleen toisen lannistamisen. Hakulomakkeita täyttävillä nuorilla on aivan varmasti riittävästi painiskeltavaa pääsykoekirjojen ja sisäänpääsyvaatimusten parissa.

Itse innostun usein ja aina täysillä. Perheeni ja ystäväni saavat lähes viikoittain kuulla uusista suunnitelmistani, joista olen joka kerta täysin vakuuttunut. Haluan kiittää heitä siitä, etteivät he koskaan muista mainita menneistä epäonnistumisistani tai muuten vain unohtuneista suunnitelmistani. Olen onnistunut usein, mutta pettynyt vielä useammin. Se sattuu, mutta ei estä minua yrittämästä uudelleen.

Uskon, että ihmisten pitäisi ylipäätään paeta pettymyksiä vähemmän ja uskaltaa unelmoida enemmän. Tahdon vedota teihin, tulevaisuuden suuntaa etsivien nuorten läheisiin: tukekaa ja kannustakaa heitä. Älkää aiheuttako nuorelle pettymystä etukäteen varmuuden vuoksi. Olkaa läsnä silloin, kun pettymys on oikeasti tapahtunut, ja iloitkaa aidosti, kun pettymystä ei pessimismistä huolimatta tulekaan.

Anniina Tourunen

toimittaja, Tukholma, Ruotsi

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Mielipide
 • Nuoret
 • Opiskelu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  2. 2

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  3. 3

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  4. 4

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  5. 5

   Onko murrosiän tunnemyrsky vain länsimaisen kulttuurin luoma harha? ”Meille sanottiin, ettei ole normaalia, jos on hyvissä väleissä vanhempiensa kanssa”

  6. 6

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  7. 7

   Supikoira levittää loisia, lisääntyy ärhäkästi ja tuhoaa lintuja – tällainen on EU:n mustalle listalle päätynyt Suomen tuhoisin vieraslaji

  8. 8

   Suomessa käytetyt lasipurkit matkaavat pitkän matkan puhdistettaviksi ja päätyvät usein takaisin – Miksi jätelasia ei käsitellä Suomessa?

  9. 9

   Teknologia­teollisuuden Inkeroinen MT:lle: Vientiliittojen neuvottelut ajoivat taas karille – ”Realismia on todeta, ettei Suomen malli toteudu”

  10. 10

   Kansanedustaja Juha Pylväs piti kahdessa vuodessa kuusi puheenvuoroa: ”En jaksa puhua diipadaapaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  2. 2

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  3. 3

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  4. 4

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  5. 5

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  6. 6

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  7. 7

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  8. 8

   Putken rikkoutuminen puski tulikuumaa höyryä Helsingin ydinkeskustassa – julkisen liikenteen erikoisjärjestelyt jatkuvat vielä maanantaina

  9. 9

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  10. 10

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää