Carl-Olof Ternryd

Professori s. 25.6.1928 k. 8.7.2013
Carl-Olof Ternryd
Carl-Olof Ternryd

Ruotsalainen merkittävä yhteiskunnallinen vaikuttaja ja Suomen ystävä, professori Carl-Olof Ternryd kuoli 85 vuoden ikäisenä Tukholmassa 8. heinäkuuta 2013. Hän oli syntynyt Mohedan pitäjässä 25. kesäkuuta 1928.

Ternryd valmistui Kungliga tekniska högskolanista 1953 ja teki pitkän uran valtion tielaitoksen palveluksessa aikana, jolloin Ruotsin tieverkosto kasvoi nykyisiin mittoihin. Vägverket-laitoksen pääjohtajana hän toimi 1978-82, minkä jälkeen hän siirtyi puolustusmateriaalilaitos FMV:n pääjohtajaksi.

Ternryd ymmärsi yhteiskunnan valtavat infrastruktuuriongelmat konkreettisesti ja painotti tutkimus- ja kehitystyön tärkeyttä. Yhteiskunnan perusrakenteita ei hänen mielestään kyettäisi säilyttämään ilman uusia kustannustehokkaita menetelmiä.

Hän toimi Ruotsin kuninkaallisessa insinööritiedeakatemiassa osaston puheenjohtajana vielä 2000-luvulla.

Ternrydin pääjohtajuus FMV:ssä ajoittui aikaan, jolloin valtiopäivät oli juuri täpärästi päättänyt ilmavoimien uuden monitoimitaistelukoneen kehittämisestä Viggen-järjestelmän korvaajaksi. FMV toimi valtion puolesta JAS 39 Gripen -järjestelmän hankinnassa.

Ruotsin kuninkaallinen sotatiedeakatemia (KKrVA) oli Ternrydille erityisen tärkeä. Hän toimi akatemian puheenjohtajana 1990-luvulla niin menestyksellisesti, että akatemiasta tuli yksi Ruotsin johtavia turvallisuus- ja puolustuskeskustelun foorumeja. Akatemialla on nykyisin noin 400 jäsentä ja 30 ulkomaalaista kutsujäsentä, joista seitsemän on suomalaisia.

Ternryd oli keskeinen vaikuttaja, kun Syväriltä Kannakselle -elokuvien tukiyhdistykselle haettiin ruotsalaistukea. Åke Lindmanin ohjaamiin elokuviin Etulinjan edessä ja Tali-Ihantala 1944 kerättiin Ruotsissa 10 miljoonaa kruunua, mikä takasi elokuvien teon. Ternryd hankki projektille kuninkaan tuen.

Professori Ternrydin kunnioitus Suomen armeijan sodan ajan saavutuksia kohtaan oli rajaton. Hän osallistui ruotsalaisten vapaaehtoisten tilaisuuksiin vielä syksyllä 2012.

Ternryd otti voimakkaasti kantaa Ruotsin puolustuksen alasajoon. Hän katsoi, että päätöksistä vastuullinen nuori poliitikkopolvi ei ymmärtänyt turvallisuuden kovia realiteetteja.

Tasavallan presidentti myönsi Ternrydille Suomen Valkoisen Ruusun komentajamerkin 2004.

Jan Klenberg
Pertti Torstila
Stefan Forss
Kirjoittajat ovat amiraali, valtiosihteeri ja dosentti. He olivat Carl-Olof Ternrydin pitkäaikaisia ystäviä ja KKrVA:n jäseniä.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta