Arthur Collingsworth

Diplomaatti s. 28.2.1944 k. 23.7.2013
Arthur Collingsworth
Arthur Collingsworth

Suomea rakastanut diplomaatti Arthur. J. Collingsworth kuoli 23. heinäkuuta 2013 Berliinissä nopeasti edenneeseen sairauteen. Hän oli syntynyt 28. helmikuuta 1944 Jacksonissa, Michiganissa.

Arthur Collingsworthin diplomaattiura alkoi jo 14-vuotiaana vuonna 1958, kun Brasilian presidentti nimitti nuoren miehen hallituksen kauppakomitean edustajaksi Ohioon ja Michiganiin.

Tuolloin häntä tituleerattiin maailman nuorimmaksi diplomaatiksi.

Rakkaus Suomeen syntyi vuonna 1966, kun vaihto-oppilasjärjestö YFU pyysi Collingsworthia matkanjohtajaksi Yhdysvalloista vaihdosta palaavien suomalaisnuorten paluulennolle. Koneen laskeutuessa Helsinkiin nuoret kajauttivat Maamme-laulun, mikä teki Arthuriin suuren vaikutuksen.

Matkoja Suomeen kertyi vuosien varrella lähes 200. Viimeinen Suomen-matka ajoittui kesään 2012, jolloin Collingsworth osallistui ideoimansa Millenium Technology Prize -palkinnon jakotilaisuuteen sekä perustamansa Finland US Senate -nuorisovaihto-ohjelman 30-vuotisjuhlatilaisuuteen ulkoministeriössä.

Monet Collingsworthin vuosien varrella solmimat valtiolliset siteet ja ystävyyssuhteet syntyivät YFU-vaihto-oppilasjärjestön myötä.

Collingsworth tutustui muun muassa ministeri Aatos Erkkoon, kouluneuvos Jussi Saukkoseen, Paavo Lipposeen, ministeri Max Jacobsoniin, ministeri Jaakko Nummiseen, kirjailija Reino Paasilinnaan ja Kalevi Sorsaan.

"Finland is my adopted country" (Suomi on adoptiomaani), hän kuvaili suhdettaan Suomeen. Suomen ja Yhdysvaltain kansoja hän luonnehti usein samanlaisiksi: molemmat ovat selviytyjiä ja menestyjiä.

"Meissä on päättäväisyyttä ja tavoitteiden saavuttaminen on meille tärkeää", hän lausui.

Collingsworthin työ YK-yliopistossa (UNU) vaikutti suuresti hallituksen päätökseen perustaa kansainvälinen Wider-instituutti Suomeen. Collingsworth jaksoi muistuttaa, että pienen maan on oltava kansainvälinen ja satsaus nuoriin on elintärkeää.

"Arvokkain kokemus, jonka nuori ihminen voi saada, on vaihto-oppilasvuosi. Se laajentaa maailmankuvaa ja auttaa nuoria näkemään oman maansa uudella tavalla", Collingsworth lausui. "Kriittiset kansalaiset ovat parempia kansalaisia."

Sakari Alhopuro
Elina Talonen-Lintunen
Kirjoittajat ovat Arthur Collingsworthin ystäviä.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta