Klaus Rantapuu

Metsänhoitaja s. 16.6.1936 k. 28.10.2014
Klaus Rantapuu
Klaus Rantapuu

Metsänhoitaja Klaus Rantapuu kuoli sairauskohtaukseen kotonaan Savonlinnassa 28. lokakuuta 2014 78-vuotiaana. Hän oli syntynyt Vihdissä 16. kesäkuuta 1936.

Valmistuttuaan metsänhoitajaksi Helsingin yliopistosta Rantapuu täydensi opintojaan Moskovan yliopistossa ja Pietarin metsäakatemiassa 1960-luvun alkupuolella. Ennen kuin Rantapuu perusti oman yrityksen 1983, hän työskenteli asiantuntijatehtävissä Enso-Gutzeitilla ja Metsäntutkimuslaitoksella sekä metsäkoneiden aluevientipäällikkönä Valmetilla.

Rantapuu katsoi pystyvänsä parhaiten palvelemaan suomalaista metsäteollisuutta Neuvostoliitossa ja Itä-Euroopassa. Jo alle 30-vuotiaana hän kirjoitti presidentti Kekkoselle kirjeen, joka johti Pääjärven metsätyökeskuksen perustamiseen Karjalan tasavaltaan.

Neuvostoliiton hajottua Rantapuu-yhtiö edusti suomalaisia metsäkonevalmistajia Venäjällä ja auttoi niitä muun muassa tuotekehityksessä ja asiakkaiden prosessien modernisoinnissa. Konepajayritys Saalastin toimitusjohtaja Timo Saalastin mukaan Rantapuun ansiota on esimerkiksi se, että Venäjän sellu- ja paperikombinaatit ovat parina viime vuosikymmenenä modernisoineet kuorenkäsittelynsä.

"Klasulla oli käsittämätön määrä energiaa. Hän tapasi lyhyessä ajassa kaikki Venäjän sellu- ja paperikombinaattien johtajat", Saalasti kertoo.

Rantapuun oli joskus vaikea ymmärtää suomalaisten varovaisuutta Venäjän markkinoilla. Hänellä oli tapana sanoa, että vaikka Venäjällä mikään ei toimi, kaikki on siellä mahdollista.

Rantapuu tunsi hyvin Venäjän kulttuurin, erityisesti kirjallisuuden. Gogolin Kuolleet sielut oli hänelle pyhä kirja. Joitakin päiviä ennen Rantapuun kuolemaa luin hänelle ääneen otteita tuosta kirjasta. Istuimme Puhois-höyrylaivan messissä ja juttelimme ensi kesän regatasta. S/S Puhois on Enso-Gutzeitin puurunkoinen niputtaja, jonka Rantapuu osti kolmekymmentä vuotta sitten ministeri Aatos Erkon kanssa. Rantapuu osti sen myöhemmin kokonaan omakseen.

Klaus Rantapuu eli nuoruutensa Vihdin Oravalan talon sukupiirissä, ja Oravalan hän tunsi aina kodikseen. Hänen ajatuksensa oli viettää siellä vanhuutensa päivät sen jälkeen, kun voimat eivät enää riittäisi höyrylaivaharrastukseen.

Jorma Leppänen
Kirjoittaja on Klaus Rantapuun ystävä.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta