Bruno Ryynänen

Komentaja, varatuomari s. 25.11.1918 k. 17.10.2014
Bruno Ryynänen
Bruno Ryynänen

Komentaja, varatuomari Bruno Ryynänen kuoli Helsingissä 17. lokakuuta 2014. Hän oli 95-vuotias, syntynyt Lahdessa 25. marraskuuta 1918.

Ryynäsen opinnot katkesivat ilmoitukseen sodan syttymisestä. Jatkosotaan Ryynänen osallistui Jalkaväkirykmentti 9:n riveissä 1941–43 Laatokan Karjalassa kranaatinheittimen tulenjohtajana ja jalkaväkijoukkueen johtajana. Hän haavoittui 1941.

Rykmentin perinneyhdistyksestä tuli Ryynäselle tärkeä yhdysside koko elämän ajaksi. Hän kävi sota-aikana merikadettikurssin ja siirtyi aktiiviupseerina laivastoon. Sodan loppuvaiheet 1944 hän palveli saattuelaivueessa Hangon ja Viron rannikon vesillä.

Ryynänen palveli merivoimia eri vakansseilla Suomenlahden merimiinoja raivattaessa. Sotaa käyvät maat olivat niitä kylväneet kymmeniätuhansia merenkulun esteiksi ja vaaraksi rannikon väestölle. Näitä aikoja Ryynänen kuvaili raskaiksi. Vanhemmiten hän sanoi oppineensa vaarallisessa työssä turvaamaan korkeimman johdatukseen.

Ryynäsen ura puolustusvoimissa eteni seuraavalle vuosikymmenelle merivoimien esikunta- ja ulkoasioiden tehtävissä. Suomenlahden merivartioston komentajana hän oli 1965–70 ja lopulta rajavartiolaitoksen hallinnollisena päällikkönä. Hän oli työn ohella valmistunut lainopin kandidaatiksi ja saanut varatuomarin arvon. Puolustusvoimat käytti hänen juristin taitojaan lainvalmistelu- ja koulutustehtävissä.

Ryynänen oli sosiaalinen ja helposti verkostoituva. Lukuisat ammatilliset ja merelliset järjestö- ja ystävyyssuhteet säilyivät pitkälle eläkeikään. Suurten ikäluokkien armeijan lapset muistavat hänet sotilassaari Melkin puuhamiehenä vuoteen 1964 asti. Saari oli meille "kasarmin kasvateille" kesäinen paratiisi. Siviiliin siirryttäessä saaresta oli luovuttava, mutta eläköidyttyään Ryynänen pystytti vaimonsa Jennyn kanssa Hauhon harjurinteille monikymmenvuotisen kesäpaikan.

Ryynänen jäi leskeksi 2007. Musiikin harrastus ja kielten opiskelu väistyivät kuuroutumisen ja etenevän muistisairauden myötä. Viime vuotensa hän vietti luonteelleen ominaisesti tyytyväisenä ja säntillisenä hoitokodissa, herrasmiehenä, jonka viereinen paikka pöydässä oli varttuneemman naisväen suosiossa. Kuollessaan hän oli maamme vanhin meriupseeri 17. merikadettikurssilta.

Pekka Ryynänen
Kirjoittaja on Bruno Ryynäsen poika.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta