Leo Pelho

Toimitusjohtaja s. 20.2.1931 k. 4.11.2014
Leo Pelho
Leo Pelho

Toimitusjohtaja   Leo Pelho kuoli pitkällisen sairauden uuvuttamana 4. marraskuuta 2014 Keravalla. Hän oli 83-vuotias, syntynyt 20. helmikuuta 1931 Salmissa.

Työuransa hän teki graafisen teollisuuden ja sitä palvelevan kaupan palveluksessa toimien viimeksi perustamansa yrityksen toimitusjohtajana.

Kotiseudullaan Pelho osallistui sotaan 12 -vuotiaana sotilaspiirin esikunnan lähettinä, ja aikanaan hänelle myönnettiin rintamapalvelutunnus yhtenä Suomen nuorimmista. Kun pääesikunta kielsi lapsia osallistumasta sotatoimiin, Pelho lähetettiin vuonna 1943 sotalapseksi Ruotsiin.

1950-luvun alussa Pelho muutti Helsinkiin, jossa hän täydensi keskeytynyttä koulunkäyntiään.

Leipätyönsä ohella Pelho oli vapaa toimittaja. Hän kirjoitti useisiin paikallisiin ja valtakunnallisiin lehtiin haastatteluja, kolumneja ja runojaan. Hän oli muun muassa Keski-Uusimaa lehden monivuotinen kolumnisti.

Opin tuntemaan Pelhon hänen lehtikirjoitustensa ja runojensa perusteella. Hän oli kulttuuripersoona, jolla oli laaja yleissivistys. Elämänkatsomukseltaan Pelho oli humanisti ja kosmopoliitti. Hän oli myös kulttuurikriitikko ja taiteenkerääjä. Lopetettuaan kaupunkimitalien keräämisen hän lahjoitti lähes kahdentuhannen kappaleen kokoelmansa Keravan museolle.

Pelho oli aktiivisesti mukana eri seuroissa. Hän oli muun muassa Kiilan ja Aleksis Kivi -seuran jäsen. Pelho muistetaan pitkäaikaisena Keravan Suomi–Kiina-seuran puheenjohtajana. Lisäksi hän oli useita vuosia Suomi–Kiina-seuran hallituksen jäsen. Pelhon asemaa innokkaana Kiinan ystävänä kuvaa hyvin tapahtuma Kiinan ja Vietnamin välisen rajasodan aikana. Eräs paikallinen yhdistys lähetti hänelle kirjeen pyytäen häntä vaikuttamaan siihen, että Kiina lopettaisi kyseisen sodan.

Leo Pelho oli kirjailijaliiton jäsen. Hän julkaisi kaksi runokirjaa ja yhden näytelmän. Muutamia hänen runoistaan on käännetty bulgaariksi.

Matti Nieminen
Kirjoittaja on Leo Pelhon ystävä.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta