Eljas Savola

Insinööri s. 1.8.1926 k. 11.11.2014
Eljas Savola
Eljas Savola

Eljas Savola kuoli kotonaan Kuopiossa 11. marraskuuta 2014. Hän oli 88-vuotias, syntynyt Leppävirralla 1. elokuuta 1926 pappisperheen pojaksi.

Eljas Savolan elämää määritti hänen isänsä tapaturmainen kuolema Savolan ollessa vain 8-vuotias. Yksinhuoltajaäidin ja lapsen elämä ei tuolloin ja sodan oloissa ollut helppoa.

Savola kouluttautui teknillisen korkeakoulun kautta maanmittausharjoittelijaksi Kuusamoon, jossa alkoi Suomen viimeinen laaja isojako. Auskultointireissu venähti yli 35 vuoden pestiksi Kuusamossa, ensin isojakoinsinöörinä ja sitten piiri-insinöörinä eläkkeelle asti.

Savola kirjoitti isojakoajoista kirjan Kuusamon isojaon historia. Kuusamo sai isojaosta taloudellisen ja henkisen ruiskeen, jonka ansiosta se edelleen elää matkailu- ja urheilupitäjänä.

Savola oli kova urheilumies ja aktiivisesti mukana Kuusamon Eräveikkojen toiminnassa. Hän oli seuran puheenjohtaja 1968–1977 ja samoihin aikoihin Hiihtoliiton hallituksessa. Hän oli puuhamiehenä, kun Kuusamoon saatiin suurmäki ja Rukan kisat Rukalle, joka vieläkin jatkaa eri talvilajien maailmancupin näyttämönä.

Kuusamon Eräveikot oli Savolan aikana talviurheilun valtias vuosien ajan. Lajeja on tullut lisää, mutta Ruka säilyy. Tätä kehitystä Savola kunniapuheenjohtajana seurasi ja tuki loppuun saakka.

Kunnanvaltuustossa Savola istui toistakymmentä vuotta. Hän vaikutti paikallislehti Koillissanomien hallinnon eri tehtävissä joskus myrskyisissäkin vaiheissa. Savola oli sovittelija ja sopimusten tekijä, rauhan mies. Hänet palkittiin ansiomerkeillä, hän oli yli-insinööri, korpraali ja veteraani.

Eläkkeelle jäätyään 1988 Savola muutti Kuopioon. Hän seurasi aikaansa tarkasti ja osallistui keskusteluun sekä Kuopiossa että Kuusamossa.

Kitkanniemen suojeluasiassa Savola oli asiantuntijana muotoilemassa ratkaisua, joka aikanaan herätti kiivasta keskustelua, mutta johon nyt ollaan kovasti tyytyväisiä. Hän oli huolestunut luontopitäjän arvoista, suunnitteilla ollut kultakaivos ei ollut hänen mieleensä.

Virkamiessuvun arvojen mukaisesti Savola oli tasapuolinen ja puolueeton. Hän ei koskaan käyttänyt asemaansa hyväkseen vaan haki aina ihmisten parasta hankalissakin tilanteissa tarvittaessa vähäeleistä huumoriaan viljellen.

Savola oli ylpeä isä ja isoisä. Hän huolehti lähimmistään ja oli suurena tukena lapsenlapsilleen näiden hakiessa elämänsä suuntaa. Eljas Savola ja hänen vaimonsa Sirkka olivat naimisissa 64 vuotta, toinen toistaan tukien.

Jukka Savola
Kirjoittaja on Eljas Savolan poika.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta