Silja Hiidenheimo

Kustannustoimittaja s. 1.7.1961 k. 1.1.2015
Silja Hiidenheimo
Silja Hiidenheimo

Kustantaja Silja Hiidenheimo kuoli syöpään 1. tammikuuta 2015 kotonaan Helsingissä läheisten läsnä ollessa.

Silja syntyi 12. heinäkuuta 1961 Vihdin Oravalassa. Sikäläisessä maailmassa hän oli keisarin ja paavin jälkeläinen: isänisänisä oli Artturi Hiidenheimo, paikkakunnan keskushahmo, ja isänäidinisä kirkkoherra Aukusti Oravala.

Silja Hiidenheimo kävi Veikkolan kansakoulun ja Vihdin yhteiskoulun. Hänellä oli tapana myöhästyä kouluun vievästä bussista, jolloin hän sai kotoa taksirahat. Hiidenheimo oppi luottamaan tähän liikuntamuotoon. Aikuisiällä hän tunnusti haaveilevansa "Vuoden taksiasiakas"-tittelistä.

Yliopistossa Hiidenheimo opiskeli pääaineenaan suomen kieltä, johon ensikosketuksen ja komennon oli antanut isoäiti Aira alias "Tintta".

Hiidenheimosta tuli kustannustoimittaja. Weilin & Göösillä hän työskenteli Juhani Salokanteleen kirjallisen johtajuuden aikana. Paavo Haavikko pestasi Hiidenheimon Art House -kustantamoon 1980-luvun lopulla. Myöhemmin Silja Hiidenheimo teki pitkän uran kustannusosakeyhtiö Tammessa.

Kirjailijajonot luikersivat Hiidenheimon perässä talosta toiseen. Eräs tunnettu runoilija kiteytti: "Kun kirjoitan, kirjoitan Siljalle." Hän kiteytti näin monien tunnot.

Hiidenheimo toimi laajasti kirjallisuuden kentällä: hän oli Nuoren Voiman päätoimittaja, luki kirjoittajakoululaisten tekstejä, haki asiaan kuin asiaan yllättävän ja tarkan kulman sekä viljeli Shakespeare-hartauttaan.

Hiidenheimolle kieli oli kaikki kaikessa – eikä vain suomi, vaan mikä tahansa kieli, joka on klassista ja säilyttävää, luovaa ja uutta.

"Me emme tiedä mikä on taideteos ennen kuin sellaisen näemme", hän sanoi.

Vuonna 2004 perustettiin kustannusosakeyhtiö Teos. Taustalla oli ajatus, että kustannustoimen pääasiana tulisi olla sanallisten puolijohdevalmisteiden sijasta itse kirjallisuus. Silja Hiidenheimon mukaan hyvä kirjallisuus heittää meidät toiseen maailmaan, "toisiin korkeuksiin".

Silja Hiidenheimo oli kirjallinen ja intellektuaalinen vuo, joka ideoi, vainusi ja tarkensi.

Kyse ei ollut yksinomaan editoinnista. Hän omistautui: soitti tarpeen vaatiessa lahjakkaille kirjailijanoraille kotiin, kannusti alasummereitse epävarmoja tekijöitä loppukirissään, kapusi ovelle saakka, jos korjausvedoksia ei muuten kuulunut.

Kirjailija Mikko Rimminen, Hiidenheimon löytö ja suojatti hänkin, kertoi hänen lohkaisseen: "Jos Hitlerillä olisi ollut Mein Kampfia kirjoittaessaan kunnon editori, maailmanhistoria olisi mennyt toisin."

Lukeva yleisö ei aina ole tietoinen kustannustoimittamisen tärkeydestä. Yksi syy tähän oli Hiidenheimo itse, jonka johtava periaate oli, että kustannustoimittajaa ei kiitetä esipuheessa eikä kansilehdellä.

Silja Hiidenheimo oli lukija. Hän luki klassikkoja, nykykirjallisuutta ja tulevaa kirjallisuutta. Täsmäharrastuksiin kuuluivat jäätikkökirjallisuus, runomitat sekä postimyyntiluetteloiden lukeminen suihkussa – vesipatsaan ulkopuolelle ojennettu käsivarsi pelasti tekstuaaliselta hukka-ajalta monituiset kerrat.

Silja Hiidenheimon 50-vuotisjuhlissa kirjailija Maria Peura huudahti: "Silja, älä koskaan kuole!" Mutta hän kuoli, ja nyt hänen merkitystään elämällemme mittaa surumme suunnattomuus.

Silja Hiidenheimo oli naimisissa Jukka Mähösen kanssa. Hän oli niin merkityksellinen kulttuurin taustavaikuttaja, että sukulaisten, ystävien ja kollegoiden lisäksi häntä jää kaipaamaan myös suuri joukko ihmisiä, jotka eivät edes tiedä kaipaavansa häntä.

Tuomas Nevanlinna
Kirjoittaja on Silja Hiidenheimon ystävä.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta