Antti Vuori

Taiteilija s. 13.6.1935 k. 24.12.2014
Antti Vuori
Antti Vuori

Omaperäisestä surrealismistaan tunnettu kuvataiteilija Antti Vuori kuoli 79-vuotiaana 24. joulukuuta 2014 nopeasti edenneeseen sairauteen Helsingissä. Vuori syntyi 13. kesäkuuta 1935 Turussa, mutta vietti lapsuutensa Helsingin Lauttasaaressa.

Antti Vuori kasvoi taiteilijaperheessä: isä Ilmari Vuori oli taidemaalari ja äiti Kerttu tekstiili- ja muotisuunnittelija. Antti voitti 12-vuotiaana Suomen oppikoululaisten piirustus- ja maalauskilpailun, ja hänen voittoisa työnsä lähetettiin Chicagon lastentaiteen museoon.

Uravalinta oli helppo. Vuori aloitti jo 18-vuotiaana Suomen taideakatemian koulussa, jossa opiskeli 1953–58. Ensimmäisen kerran hänen teoksiaan oli esillä Nuorten näyttelyssä 1957.

Tärkeä opettaja taideakatemiassa oli Sam Vanni, ja Vuori aloittikin uransa Vannin hengessä geometrisella, abstraktilla taiteella. 1960-luvulla hän oli mukana Maaliskuulaiset-taiteilijaryhmässä.

Vähitellen Vuoren taiteeseen alkoi ilmestyä huumoria ja monenlaisia hahmoja ja otuksia. Hän löysi oman kielensä, jonka kuvasto kumpuaa alitajunnasta ja eri kulttuurien myyteistä ja tarinoista. Mielikuvitus ja fantasia olivat hänen käyttövoimaansa siinä missä matkat kaukomaille, kuten Etelä-Amerikkaan.

"Tämä on eräänlaista kritiikkiä kaikkea ikävää ja kuivaa kohtaan", Vuori kuvasi taidettaan 75-vuotishaastattelussa Helsingin Sanomissa 2010.

Vuori oli monipuolinen taiteilija, joka teki sekä maalauksia, veistoksia että grafiikkaa. Pitkän uransa aikana hän esiintyi kymmenissä näyttelyissä niin kotimaassa kuin ulkomailla. Hänen teoksiaan on tärkeissä taidemuseoissa ja monissa muissa julkisissa kokoelmissa.

Ikä ei hidastanut taiteilijan tahtia, 2013 hän oli yksi Taidekeskus Salmelan taiteilijoista ja 2011 mukana Espoon modernin taiteen museon Emman Joan Miró -näyttelyn yhteyteen kootussa Miró ja suomalaista fantasiaa -näyttelyssä.

Yksityisnäyttelyitä Vuori piti läpi vuosikymmenten Taidesalongissa Bulevardilla.

"Antti Vuori oli avoin näkemään, hän kävi aina näyttelyissä", Taidesalongin galleristi Christina Bäcksbacka sanoo. "Mutta taidetta hän teki oman päänsä mukaan, ei koskaan seurannut, mitä pitäisi tehdä."

Vuori koki olevansa vahvasti helsinkiläinen taiteilija, vaikka oli syntynyt Turussa ja vietti jakson elämästään Järvenpäässä. Taiteilijakoti Lallukassa Töölössä hän asui ensimmäisen kerran vanhempiensa kanssa 1950-luvulla ja toisen kerran ansioituneena taiteilijana elämänsä viimeiset vuodet.

Helsingin lisäksi kesäpaikka Lohjansaaressa oli tärkeä. Siellä sai taiteen tekemisen ja rakentamisen lisäksi toteuttaa myös toisenlaisia intohimoja.

Anu Uimonen

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta