Timo Alanen

Filosofian tohtori s. 26.3.1952 k. 13.11.2014
Timo Alanen
Timo Alanen

Filosofian tohtori, nimistöntutkija ja maanviljelijä Timo Alanen kuoli 13. marraskuuta 2014 Salon aluesairaalassa sairauteen. Hän oli 62-vuotias, syntynyt Somerolla 26. maaliskuuta 1952.

Alanen opiskeli historiaa ja suomen kieltä Helsingin yliopistossa. Hän teki lisensiaatintyönsä Someron ja Tammelan vanhimmasta asutusnimistöstä ja myös väitteli aiheesta 2004.

Kotimaisten kielten keskuksessa Alanen työskenteli yhtäjaksoisesti vuodesta 1981. Määräaikaisena tutkijana hän oli työskennellyt jo vuodesta 1979 tarkistaen peruskarttojen nimistöä.

Alanen oli perehtynyt vanhaan asiakirjanimistöön ja työsti sitä luettavaan ja helppokäyttöiseen muotoon. Näin hän edisti nimistöntutkimuksen ja -huollon tarvitsemien vanhojen aineistojen käytettävyyttä.

Pitkäaikaisen hankkeen, Hämeen asiakirjanimien poimintatyön, hän sai päätökseen 1997 ja jatkoi Savon maantarkistusluetteloiden nimistön parissa.

Kansallisarkistossa, jossa alkuperäiset asiakirjat säilytetään, sijaitsi pitkään Alasen varsinainen työpiste. Myös Tukholman Riksarkivet tuli hänelle tutuksi.

Asiakirjanimityönsä ohella Alanen kartutti jatkuvasti Kotimaisten kielten keskuksen Nimiarkiston paikannimikokoelmia tekemällä kenttätyötä ja täydennyskeruita erityisesti Lounais-Hämeen alueella. Hän olikin yksi Nimiarkiston suurkerääjistä.

Virkatyönsä ohessa Timo Alanen hoiti koko ajan Kurin tilaa Somerolla tukenaan puoliso Päivi ja kolme aikuista tytärtä.

Timo Alanen oli sitkeä työssään, lojaali ystävilleen ja vankkumaton mielipiteissään. Hän oli mieleenpainuva persoona, joka oli ilo tuntea.

Helinä Uusitalo
Tiina Manni-Lindqvist
Kirjoittajat ovat Timo Alasen työtovereita.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta