Tapani Lehtinen

Professori s. 8.7.1944 k. 29.11.2014
Tapani Lehtinen
Tapani Lehtinen

Professori Tapani Lehtinen kuoli pitkään sairastettuaan 29. marraskuuta 2014 Helsingissä. Hän oli 70-vuotias, syntynyt 8. heinäkuuta 1944 Porvoossa.

Jo kouluvuosinaan Porvoon yhteislyseossa Lehtinen kiinnostui musiikista ja kirjallisuudesta, jotka valokuvauksen ohella säilyivät harrastuksina läpi elämän.

Lehtinen aloitti suomen ja sen sukukielten opinnot Helsingin yliopistossa 1962. Kielentutkimus oli hänen intohimonsa jo varhain, mutta hän toimi aktiivisesti myös eri opiskelijajärjestöissä.

Lehtinen valmistui filosofian kandidaatiksi 1969. Akateemisen työuransa hän aloitti jo sitä ennen Karjalan kielen sanakirjan leksikografina ja vuodesta 1967 alkaen Muoto-opin arkistossa. Tällä oli ratkaiseva vaikutus Lehtisen tulevalle tutkijanuralle. Hänen merkittävin oppi-isänsä oli akateemikko Lauri Posti.

Lehtisen itämerensuomalaisten kielten johto-oppia käsitellyt väitöskirja valmistui 1979. Se on yhä alallaan ylittämätön klassikko. Vuosina 1973–1975 Lehtinen työskenteli suomen kielen lehtorina Petroskoin yliopistossa, sen jälkeen jälleen Helsingin yliopistossa ensin lehtorina ja vuodesta 1985 lähtien suomen kielen professorina.

Lehtinen osallistui asiantuntijana raamatunsuomennoskomitean työhön. Hänet kutsuttiin Suomalaisen tiedeakatemian jäseneksi 1991. Hän julkaisi useita tieteellisiä monografioita ja kymmeniä artikkeleita, viimeiset vuonna 2013.

Lehtinen vastasi vuosikymmeniä Helsingin yliopiston suomen kielen opiskelijoiden kielihistorian opetuksesta. Kielihistorian tutkimukseen hän toi uusia, innostavia näkökulmia ja ohjasi alalta useita väitöskirjoja. Syvällinen asiantuntemus näkyy hänen teoksessaan Kielen vuosituhannet: Suomen kielen kehitys kantauralista varhaissuomeen, joka ilmestyi vuonna 2007. Teos sai seuraavana vuonna Hyvän akateemisen oppikirjan palkinnon.

Opiskelijat arvostivat Lehtistä myös tietotekniikan opetuksen edelläkävijänä. Helsingin yliopiston suomen kielen oppiaineessa hän siirsi ensimmäisenä kaikki kurssimateriaalinsa verkkoon. Hän oli arvostettu ja pidetty työtoveri. Kuukausi ennen kuolemaansa hän lahjoitti koko tieteellisen kirjastonsa Helsingin yliopiston suomen kielen tutkijoille, opettajille ja opiskelijoille.

Oma perhe oli Lehtiselle tärkeä. Hänen puolisonsa, Suomen kielen perussanakirjan päätoimittaja Marja Lehtinen, kuoli syöpään vuonna 2003. Poikansa, Jaakko ja Juha Lehtisen, Tapani Lehtinen johdatti tietokoneiden maailmaan aikana, jolloin monikaan ei vielä ollut perehtynyt niiden käyttöön.

Simo Heininen
Tapani Hovi
Heikki Paunonen
Kirjoittajat ovat
Tapani Lehtisen ystäviä.

Muistojen arkistosta