Rod Taylor

Näyttelijä s. 11.1.1930 k. 7.1.2015
Rod Taylor
Rod Taylor

Australialainen elokuvanäyttelijä Rod Taylor kuoli 7. tammikuuta 2015 sydänkohtaukseen Los Angelesissa. Hän oli 84-vuotias, syntynyt 11. tammikuuta 1930.

Rodney Sturt Taylor tuli tunnetuksi 1960- ja 1970-luvun jännitys- ja seikkailuelokuvien sankarina, joka korostetun maskuliinisena hahmona vastasi aikakauden sankari-ihannetta. Hän oli synnyinmaassaan tehnyt paljon myös radio- ja näyttämörooleja.

Mainospiirtäjänä alun perin työskennellyt Taylor päätti ryhtyä näyttelijäksi nähtyään Laurence Olivierin esittävän Shakespearen Rikhard III:ta.

Elokuvadebyyttinsä Taylor teki Australiassa 1953 elokuvassa King of the Coral Sea. Viisikymmenluvun puolivälissä hän voitti palkinnon parhaana radionäyttelijänä. Palkinto oli matka Lontooseen Los Angelesin kautta, mutta hän jäi Los Angelesiin kokeilemaan onneaan Hollywoodissa.

1960-luvulla Taylor teki tunnetuimmat elokuvansa, George Palin Aikakoneen (1960), Hitchcockin Linnut (1963) ja John Fordin elokuvan Nuori Cassidy – kapinanlietsoja (1965). Vuonna 1970 hän näytteli myös Michelangelo Antonionin kulttielokuvassa Zabriskie Point.

Sittemmin Taylorin tähti alkoi laskea. Hän teki runsaasti westernejä, jännityselokuvia ja tv-sarjoja, mutta mikään niistä ei ihmeemmin menestynyt tai nostanut häntä suureen suosioon.

Taylor palasi ajoittain myös Australiaan tekemään elokuvia. Elokuvaa The Picture Show Man (1977) on pidetty yhtenä Taylorin parhaana.

1990-luvulle tultaessa Taylor oli vetäytynyt eläkkeelle. Hän teki vielä 2007 Linnut-elokuvaa mukailevan tv-kauhuelokuvan Kaw ja esitti lyhyesti Winston Churchillia Quentin Tarantinon ohjaustyössä Kunniattomat paskiaiset (2009), mikä jäikin Taylorin viimeiseksi elokuvarooliksi.

Rod Taylorilla oli yksi tytär, CNN-uutiskanavan taloustoimittaja Felicia Taylor.

Pertti Avola

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta