Kaarle Henrik Pentti

s. 14.6.1918 k. 29.12.2014
Kaarle Henrik Pentti
Kaarle Henrik Pentti

Teollisuusneuvos, everstiluutnantti Kaarle Henrik Pentti kuoli Helsingissä 29. joulukuuta 2014. Hän oli 96-vuotias, syntynyt 14. kesäkuuta 1918 Hyvinkäällä. K. H. Pentti omaksui isänmaallisen aatemaailman kodin perintönä. Hänen isänsä S.J. Pentti oli tunnettu jääkäriliikkeen aktivisti ja suojeluskuntamies, äiti Helmi Arneberg-Pentti taas Lotta Svärd-järjestön ensimmäinen puheenjohtaja. Kaarle Pentille liittyminen Suojeluskuntaan oli itsestäänselvyys. Ylioppilastutkinnon suoritettuaan Pentti aloitti opiskelun Teknillisessä korkeakoulussa päämääränään insinööriupseerin ura.

Korkeakouluopinnot keskeytyivät talvisodan puhjettua. Hän oli viestiupseerina Helsingin ilmapuolustuksen torjuntakeskuksessa Suomenlinnassa.

Talvisodan päätyttyä Pentti aloitti opiskelun Kadettikoulussa, josta hän valmistui vakinaisen väen upseeriksi 24. kadettikurssin priimuksena 1941. Jatkosodan alettua luutnantti Pentti toimi muun muassa kevyen ilmatorjuntapatterin päällikkönä ja erikoistui valonheitinkoulutukseen. 1942 hänet määrättiin Helsinkiin valonheitinpatterin päälliköksi ja 1944 kapteeniksi ylennettynä valonheitinpatteriston komentajaksi. Hänen alaisuudessaan oli nuorista lotista muodostettu valonheitinpatteri. Näiden rohkeiden naisten kanssa hänellä säilyi yhteys loppuelämän ajan.

Sodan päätyttyä Kaarle Pentti, ystävien kesken "KH", anoi virkavapautta viimeistelläkseen insinööriopintonsa. Kun anomusta ei hyväksytty, hän erosi puolustusvoimien palveluksesta.

Pentti solmi avioliiton koulutoverinsa Eva Vilamon kanssa 1943. Heille syntyi kolme poikaa, Heikki, Erkki ja Olli. Diplomi-insinööriksi ja ekonomiksi Pentti valmistui 1947, ja hänen työuransa ensimmäiset 16 vuotta kuluivat paperiteollisuudessa, muun muassa Yhtyneissä. Aika sisälsi vuosien mittaisia ulkomaanjaksoja Etelä-Amerikassa, Italiassa ja Israelissa, johon kuului tehtaan rakentaminen Haifan lähelle. Seuraavat runsaat 20 vuotta Pentti työskenteli öljyteollisuudessa, ensin Shellin operatiivisena johtajana ja sitten Nesteen kaupallisena johtajana ja varatoimitusjohtajana.

Naantalin jalostamo oli valmistunut 1957 ja Sköldvikin 1965, mikä edellytti yritystoiminnan nopeaa laajentamista ja kansainvälistämistä. Pentti oli jatkuvasti matkoilla, eikä vuosilomaa tunnettu. Normaalisti tämän jälkeen olisivat alkaneet eläkepäivät, mutta ei Pentille.

Hän työskenteli seitsemän vuotta Puolustustaloudellisen suunnittelukunnan suunnittelujohtajana. Hän loi Suomeen kriisiaikojen huoltovarmuusjärjestelmän hyödyntäen kokemustaan teollisuus- ja sotilasuralta.

Perhe- ja myöhemmin pörssiyhtiö Lemminkäinen tunnettiin K.H. Pentin luomuksena. Hän oli yli 20 vuotta yhtiön hallituksessa. Kun Heikki Pentti jatkoi isänsä työtä, heidän yhteistyönsä oli tiivistä aina Heikki Pentin kuolemaan saakka. Varhain joka aamu Kaarle Pentti oli jo huoneessaan yhtiön toimitalossa Itä-Pasilassa.

Ankarasta työtahdista huolimatta Pentti ehti harrastaa musiikkia ja urheilua, jossa saavutti menestystä pesäpallossa, jalkapallossa, koripallossa, jääkiekossa ja maahockeyssa. Pesäpallossa hän oli nopea etukenttäpelaaja, joka valittiin Itä–Länsi-otteluun. Kun jääkiekko oli vielä uutta Suomessa, Pentti oli Karhu-Kissojen joukkueen valmentaja.

Kouluaikojen pasuuna soittimena ja swing musiikkina vaihtuivat käyrätorveen ja klassiseen musiikkiin. Käyrätorven soittajana hän kohosi ammattilaistasolle ja soitti käyrätorvea muun muassa Haifan kaupunginorkesterissa. Hän oli myös perustamassa Suomen Käyrätorviklubia. Kun laadukkaita soittimia ei ollut Suomessa saatavilla 1950-luvulla, Pentti toi niitä matkoiltaan suomalaisille muusikoille.

Pentti tuki erityisesti Ilmatorjuntasäätiön ja Ilmatorjuntamuseon toimintaa sekä Maanpuolustuskorkeakoulun tutkimustyötä. Pentti kutsuttiin kunniajäseneksi useisiin maanpuolustusjärjestöihin, ja hänen elämäntyönsä palkittiin lukuisilla kunnia- ja ansiomerkeillä. Pentti vihittiin myös tekniikan ja sotatieteiden kunniatohtoriksi.

Kaarle Pentti oli karismaattinen, tasapainoinen ja ystävällinen ihminen. Hän oli valmis suuriinkin ponnistuksiin auttaakseen ystäviään. Hän kuunteli, mutta otti myös mielellään itse kantaa, joskus jyrkästikin.

 
Ahti Tarkkanen
Valtteri Malmivirta
Ahti Lappi
Kirjoittajat ovat Kaarle Pentin ystäviä.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta