Riitta Vainio

Tanssitaiteilija s. 13.2.1936 k. 16.1.2015
Riitta Vainio
Riitta Vainio

Tanssitaiteilija   Riitta Vainio (os. Muuri) kuoli kotonaan Espoossa 16. tammikuuta 2015. Hän oli 78-vuotias, syntynyt Viialassa 13. helmikuuta 1936.

Vainio oli tanssija, koreografi ja opettaja yli 50 vuoden ajan. Hän toi 1960-luvulla Suomeen amerikkalaisen modernin tanssin metodeja yhtenä tavoitteenaan järjestää tanssijoille ammattikoulutusta.

1970-luvulta lähtien Vainio suuntautui luovaan ja hoitavaan tanssiin. Koko uransa ajan hän vei ennakkoluuloista huolimatta tanssia kirkkoon osaksi kristillisiä seremonioita.

Lääkäriaviomiehen stipendimatka antoi Vainiolle mahdollisuuden suorittaa tanssidiplomin Philadelphia Music Academyssa 1959–61. Koulutus sisälsi modernia tanssia, balettia, etnisiä tansseja ja liikemerkintää. Opiskelutoveri, tanssija Dyane Gray muistaa ensivaikutelman Vainiosta: utelias energiapallo ja raikas tuulenpuuska akatemian totisissa kuvioissa!

Gray tuli Helsinkiin auttamaan Vainiota 1961 perustetun Modernin tanssin koulun alkuvaiheissa. Suomen modernin tanssitaiteen opiston Vainio perusti 1966 tanssin ammattiopintoja varten, mutta koulun ei onnistunut saada julkista tukea.

Silti sieltä kasvoi iso joukko modernin tanssin ammattilaisia.

Vainion käsitys tanssista oli avara, eikä lainkaan nurkkakuntainen. Hän toteutti monitaiteisia esityksiä niin näyttämölle kuin julkisiin tiloihin. Nuoret taiteilijat ja säveltäjät hakeutuivat yhteistyöhön hänen kanssaan. Vainio osasi tehdä modernia tanssia tutuksi myös median avulla, eikä kaihtanut television viihdeohjelmiakaan.

Miehensä, professori Tapani Vainion kuoltua auto-onnettomuudessa 1965, Riitasta tuli kahden pikkupojan yksinhuoltaja. Tragedia ja oma uupumus käänsivät hänet pois suorittavasta ja kilpailevasta tanssista kohti hoitavaa ja parantavaa liikettä. Vuonna 1971 Vainio kutsuttiin kokeilemaan tanssiterapiaa Hesperian sairaalassa. Seurasi työskentelyä monissa hoitolaitoksissa. Hän opiskeli hahmo- ja primaaliterapioita Englannissa ja Saksassa sekä tanssiterapiaa Yhdysvalloissa. 1980 hän perusti Luova Kasvu -kurssikeskuksen, jossa opetettiin eri terapiamuotoja ja uuden tanssin metodeja.

Vainio sai muun muassa tanssitaiteen valtionpalkinnon ja Tanssin maineteko -palkinnon. Hänelle myönnettiin Pro Finlandia-mitali ja Philadelphian taideyliopiston Silver Star alumni -palkinto.

Käänteentekevä muutos elämään tuli, kun Vainio löysi naapurustostaan Jumalanäidin Karmeliittaluostarin 1990-luvulla. Siitä tuli hengellinen koti. Hän liittyi katoliseen kirkkoon ja Suomen Karmeliittamaallikkojen yhteisöön, jossa hengellisyyden ydin on sisäinen, hiljainen rukous. Taiteellisen työn uusi vaihe koostui lyhyistä rukoushuokauksista aina täysimittaisiin teoksiin, joihin rukouslaulu toi ihmisen äänen. Viimeisen kerran Vainio esiintyi syyskuussa 2014 Oulun tuomiokirkossa.

Riitta Vainion kutsumus oli tanssi. Jokaisen elämänsä vaiheen hän muotoili tanssiksi, aivan loppuun saakka.

Eeva Kaario-Kela
Tiina Suhonen
Kirjoittajat ovat Riitta Vainion oppilaita ja ystäviä.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta