Olaf Amm

Avaruusfysiikan dosentti s. 9.6.1967 k. 16.12.2014
Olaf Amm
Olaf Amm

Avaruusfysiikan dosentti Olaf Amm kuoli sairauteen 16. joulukuuta 2014 Terhokodissa Helsingissä. Hän oli 47-vuotias, syntynyt Rendsburgissa, Saksassa, 9. kesäkuuta 1967.

Amm aloitti geofysiikan opinnot Münsterin yliopistossa, jossa hänen diplomityönsä valmistui 1994. Hän väitteli Braunschweigin teknillisestä yliopistosta 1998 revontuliin liittyvien ionosfäärivirtojen elektrodynamiikasta.

Väitöskirjatyön aikana Amm vietti vuoden Suomessa Ilmatieteen laitoksessa vierailevana tutkijana. Suomalainen luonto ja elämäntapa miellyttivät nuorta saksalaistutkijaa, sillä pian väittelyn jälkeen hän siirtyi pysyvästi Suomeen asumaan.

Ilmatieteen laitoksen tutkijana Amm jatkoi väitöskirjassaan aloittamaansa työtä ja onnistui opiskelijoidensa ja kollegoidensa kanssa kehittämään useita uusia mittausaineistojen analyysimenetelmiä, joita nykyään hyödynnetään laajalti ionosfääritutkimuksessa, esimerkiksi NASA:n avaruustutkimushankkeissa.

Hän oli kansainvälisesti tunnettu tutkija, joka esiintyi useissa konferensseissa kutsuesitelmöitsijänä ja jonka näkemyksiä arvostettiin tieteellisissä työpajoissa ja erilaisissa arviointipaneeleissa.

Ammin ura oli myötätuulessa, kun hän sairastui. Viime vuosien aikana hän vietti useita jaksoja vierailevana professorina Japanissa, jossa työn alla oli uusi, entistä tarkemmin ionosfäärin kolmiulotteisia sähkövirtajärjestelmiä kuvaava malli.

Euroopan avaruusjärjestö laukaisi radalleen vuoden 2013 loppupuolella kolme satelliittia Swarm-hankkeen puitteissa. Mittausten analysointiin Amm oli kehittänyt uuden menetelmän, jonka lupaavia testituloksia esittelevä käsikirjoitus jäi hänen viimeiseksi julkaisukseen.

Työn ulkopuolella Ammia kiinnosti nykymusiikki ja valokuvaus. Aikaa kului myös lautapelien ja teekulttuurin parissa. Hän osallistui useana kesänä Viitasaaren Musiikin aika -festivaaleille. Siellä hän tapasi myös vaimonsa, kanteleensoittaja Elisa Kerolan. Olafin valokuvissa aiheena ovat usein luonto ja perheen lapset, Arvid, Erik ja Astrid.

Kirsti Kauristie
Kirjoittaja on Olaf Ammin työtoveri.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta