Peter Wallenberg

Yritysjohtaja s. 29.5.1926 k. 19.1.2015
Peter Wallenberg
Peter Wallenberg

Ruotsin liike-elämän vahva vaikuttaja, yritysjohtaja Peter Wallenberg kuoli kotonaan 19. tammikuuta 2015 88-vuotiaana. Hän oli syntynyt 29. toukokuuta 1926 Tukholmassa.

"Pirrenä" tunnettu Wallenberg johti yli kolmenkymmenen vuoden ajan Wallenbergien suvun yritysimperiumia, jolla on poikkeuksellinen vaikutusvalta Ruotsissa. Suku kontrolloi säätiöidensä ja sijoitusyhtiöidensä kautta merkittävää osuutta Tukholman pörssistä ja sillä on laaja kontaktiverkko niin liike-elämässä kuin politiikassa myös Ruotsin ulkopuolella.

Juristiksikouluttautunut Wallenberg aloitti uransa perheen yrityssfääriin kuuluvassa teollisuuskonsernissa Atlas Copcossa 1950-luvulla ja työskenteli kymmeniä vuosia myyntitöissä ympäri maailmaa.

Se, että Wallenberg tämän jälkeen nousi suvun yritysimperiumin johtoon, oli monille yllätys Ruotsissa. Isä Marcus Wallenbergin kerrotaan kaavailleen paikalle Peterin isoveljeä Marcia, mutta tämä teki itsemurhan 1971. Isä-Wallenberg itse kuoli 1982, minkä jälkeen Peter Wallenberg otti paikan yritysfäärin johdossa.

Hän toimi suvun suurimman sijoitusyhtiön Investorin hallituksen puheenjohtajana 1997 saakka. Wallenberg oli myös tämän jälkeen aktiivinen suvun liiketoimissa. Puheenjohtajan valta suvun merkittävimmässä säätiössä Knut ja Alice Wallenbergin säätiössä siirtyi hänen pojalleen Peter Wallenbergnuoremmalle vain viikko ennen poismenoa.

Aika, jonaWallenberg toimi sukunsa patriarkkana ei ollut yritysjohtajalle helppo. 1950-, 1960- ja 1970-luvuilla markkinat olivat vielä säädellyt, ja Ruotsin suurimmat omistajasuvut hallitsivat suurta osaa Ruotsin liike-elämästä verraten pienellä omaisuudella. Kun markkinoita vapautettiin, oli ulkomaalaisten yrittäjien entistä helpompi haastaa perinteisten sukujen mahtia.

Wallenbergit joutuivat taistelemaan asemistaan ja keskittämään omistuksiaan, sanoo Wallenbergeista kirjan kirjoittanut historioitsija ja kirjailija Gunnar Wetterberg. Liiketoiminnan keskittämisen seuraus oli, että suvun yrityksistä tuli samalla merkittäviä kansainvälisiä toimijoita, mikä on niille nyt etuna, Wetterberg sanoo. Viime vuosina Wallenbergit ovat jälleen voineet pelkän puolustautumisen sijaan tehdä uusia avauksia. Yksi esimerkki tästä on, että suvun sijoitusyhtiö on viime aikoina kasvattanut merkittävästi omistustaan suomalaisessa konepajayhtiössä Wärtsilässä. Se omistaa Wärtsilän lisäksi Suomessa merkittävän osuuden muun muassa suomalais-ruotsalaisesta metsäyhtiöstä Stora Ensosta.

Wallenberg toimi uransa aikana aktiivisesti liike-elämän yhteyksien parantamiseksi Ruotsin ja Suomen välillä. Joukko Wallenbergin yrityspiiriin kuuluvien yhtiöiden johtajia ja suomalaisten teollisuusyritysten johtoa tapasi 1980- ja 1990-luvuilla säännöllisesti epämuodollisissa merkeissä, kertoo vuorineuvos Göran J. Ehrnrooth.

Noin kerran vuodessa järjestettyjen Ruotsi–Suomi-tapaamisten taustalla oli Wallenbergin kokemus siitä, että maiden liike-elämän yhteydet kaipasivat vahvistusta. Suomen puolelta kokoontumisia järjesti diplomaatti Max Jakobson."Eihän tällaisissa tapahtumissa päätetty mitään, mutta ihmiset tutustuivat toisiinsa, mikä oli Wallenbergin suuri idea", Ehrnrooth sanoo.

Hän kuvailee Wallenbergia joviaalina seuramiehenä, joka liikeyhteyksissä oli tiukka. "Hän tiesi kauhean paljon ja hänellä oli laaja kontaktiverkko maailmalla. Ja tietysti hänellä oli koko Ruotsin teollisuus ihan sormenpäissään."

Uransa aikanaWallenberg oli otsikoissa myös kielteisessä valossa muun muassa yritysimperiumin palkitsemis- ja eläkesopimuksien takia. Kokonaisuudessaan hänen perintöään pidetään silti Ruotsissa vankkana.

Wetterberg viittaa 1960-luvulla julkaistuun C.-H. Hermanssonin klassikkoteokseen Monopol och Storfinans – de 15 familjerna, jossa listataan Ruotsin 15 vaikutusvaltaista omistajasukua. Nyt, yli 50 vuotta myöhemmin, lähes kaikki perheet Wallenbergejä lukuun ottamatta ovat menettäneet vaikutusvaltansa.

"Jonkin aikaa näytti siltä, että Wallenbergeille olisi tapahtumassa samoin. Mutta ei niin käynyt. Suku on edelleen äärimmäisen vahva vaikuttaja Ruotsin yritysmaailmassa."

Elina Kervinen

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta