Tadeusz Konwicki

Kirjailija, elokuvaohjaaja s. 22.6.1926 k. 7.1.2015
Tadeusz Konwicki
Tadeusz Konwicki

Puolan sodanjälkeisen ajan merkittävä toisinajattelija, kirjailija ja elokuvaohjaaja Tadeusz Konwicki kuoli kotonaan Varsovassa 7. tammikuuta 2015 88-vuotiaana. Hän oli syntynyt 22. kesäkuuta 1926 Nowa Wilejkassa, nykyisin Liettualle kuuluvan Vilnan lähellä.

Konwicki oli kolmevuotias isänsä kuollessa. Kun äitikin sairasteli, poika sai uuden kodin sukulaistensa luota.

Toisen maailmansodan aikana hän liittyi partisaaneihin, jotka sotivat saksalaisia miehittäjiä vastaan Itä-Puolassa. Kokemus leimasi Konwickiä loppuelämän ajan.

Sodan jälkeen Konwicki opiskeli kirjallisuutta Krakovan ja Varsovan yliopistoissa saamatta loppututkintoa. Hän työskenteli toimittajana ja kävi Lodzin maineikkaassa elokuvakoulussa käsikirjoittajakurssin.

Runoilijana 1940-luvun lopulla debytoinut Konwicki peilasi teoksissaan puolalaista sielua, joten hänestä kasvoi sen toivon ja pettymysten tulkki.

Hän oli Puolaa hallinneen kommunistipuolueen jäsen 1952–66, mutta menetti uskonsa viralliseen aatteeseen varhain.

Hylättyään sosialistisen realismin Konwickista kuoriutui toisinajattelija, jonka useat kirjat julkaistiin vain rajoitettuina tai maanalaisina painoksina.

Konwickin teoksia käännettiin monille kielille. Kolme hänen romaaneistaan on suomennettu. Läpimurtoteos Puolalainen unikirja (1963) kuvaa ihmisiä etsimässä tasapainoa sota-ajan ja nykyisten traumojensa kanssa. Pieni ilmestyskirja (1979) on musta satiiri toisinajattelijasta, jota oppositio vaatii tekemään polttoitsemurhan vastalauseena kommunismin totalitarismille.

Isoäitini tarina (1987) on fiktiota Keski-Euroopan reuna-alueen värikkäästä historiasta. Konwicki palasi monissamuissakin teoksissaan nuoruutensa maisemiin Vilnan lähelle, jossa elämä tuntuiedelliselle vuosisadalle pysähtyneeltä. "Olen viimeinen, joka muistaa 1800-luvun alun", hän kuvasi kokemustaan.

Useasti palkitun kirjailijan viimeinen teos ilmestyi 1995.

Ohjaaja Andrzej Wajdan elokuva Rakkaustarinoita (1986) perustuu Konwickin romaaniin, ja Costa-Gavras on filmatisoinut Pienen ilmestyskirjan (1993).

Elokuvakäsikirjoittajanakin arvostettu Konwicki muistetaan etenkin hienovaraisen intiimeistä ohjaustöistään Kesän viimeinen päivä (1958), Taru rakkaudesta (1961) ja Hyppy tuntemattomaan (1965), joissa sodan haavat ovat läsnä.

Vuonna 2002 Tadeusz Konwicki sai Puolan kansallisen elokuvapalkinnon elämäntyöstään.

Petri Immonen

Muistojen arkistosta