Liisa Majapuro

Lausuntataiteilija s. 25.5.1917 k. 29.12.2014
Liisa Majapuro
Liisa Majapuro

Lausuntataiteilija, professori Liisa Majapuro kuoli 97-vuotiaana hoitokoti Päiväkummussa Helsingissä 29. joulukuuta 2014. Hän oli syntynyt Viipurissa 25. toukokuuta 1917.

Varhaislapsuutensa Liisa Majapuro (silloin Matz) vietti Tallinnassa, isänsä kotimaassa. Vanhempien avioeron jälkeen lapsuus ja nuoruus kuluivat sukulaisten parissa Histan kartanossa Espoossa.

Noista ajoista hän kertoo elävästi muistelmateoksessaan Suolainen ruusu (1996).

Lausuntaa Majapuro opiskeli aluksi Kaarina Björkroth-Lylyn oppilaana, jonka johdolla valmistuivat ensimmäiset runoillat. Kaarlo Marjasen oppilaana alkoi hahmottua persoonallisin ohjelmisto 1960-luvulle tultaessa.

Vanhan suomalaisen kirjallisuuden esittäjänä Majapuron työ on ainutlaatuinen. Hän sai elämään niin ensimmäiset Raamatun kirjojen suomennokset kuin ilakoivat rinkitanssirunot. Balladiesityksissä yhdistyi taiturimainen kertoja ja väkevä dramaatikko.

Taiteellaan Majapuro muistutti, että suomeksi kirjoitettiin täysipainoista runoutta jo 1600- ja 1700-luvuilla. Mutta aikalaislyriikkakin sai paikan hänen ohjelmissaan.

Majapuro oli paljon käytetty esiintyjä radiossa ja myös televisiossa jo sen ensi vuosina. Hänen lausuntataidettaan on tallennettu kirjallisille äänilevyille ja kaseteille.

Lisäksi Majapuro toimitti useita kirjallisuusantologioita. Monet lausujat valmistivat hänen johdollaan runoiltoja.

Perustettuaan perheen maanmittausinsinööri Armas Majapuron kanssa Liisa Majapuro työskenteli Hämeenlinnan seminaarin suullisen esitystaidon opettajana vuodesta 1959. Lisäksi hän opetti Tampereen yliopistossa ja useissa kesäyliopistoissa Pohjois-Suomea myöten.

Suomen ensimmäisenä puhetaiteen läänintaiteilijana Majapuro työskenteli 1973–77. Työalueena oli Hämeen lääni. Hän oli myös ensimmäinen läänintaiteilijaksi valittu nainen.

Majapuro sai merkittäviä huomionosoituksia. Professorin arvo hänelle myönnettiin 1984. Alfred Kordelinin säätiön tunnustuspalkinnon hän sai 1995.

Pitkän iän salaisuuksia hyvän terveyden ja perheen tuen ohella lienee ollut ehtymätön huumorinlahja: Liisa Majapuron seurassa ei ollut tylsää.

Taiteilijaksi kasvamiseen ja taiteilija-ammatin valintaan tarvitaan lahjakkuuden lisäksi sisäinen pakko, sanoi Liisa Majapuro vuonna 1974 Nuorison taidetapahtumassa Hämeenlinnassa.

Esko Karppanen
Kirjoittaja on Liisa Majapuron ystävä.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta