Demis Roussos

muusikko, poplaulaja s. 15.6.1946 k. 24.1.2015
Demis Roussos
Demis Roussos

Kreikkalainen muusikko ja poplaulaja Demis Roussos kuoli 24. tammikuuta 2015 sairaalassa Ateenassa. Hän oli ollut sairaalahoidossa jo pitempään syistä, joita ei ole kerrottu. Roussos oli 68-vuotias.

Artemios "Demis" Ventouris Roussos syntyi 15. kesäkuuta 1946 Aleksandriassa Egyptissä. Hänen isänsä Yorgos oli kreikkalainen ja äitinsä Nelly Italiassa syntynyt egyptiläinen.

Perhe menetti omaisuutensa Suezin kriisissä 1950-luvulla ja muutti Kreikkaan, jossa Roussos kiinnostui musiikista. Hän oli mukana monissa popyhtyeissä 1960-luvulla, kunnes liittyi muusikkoystävänsä Evangelos Papathanassioun eli Vangeliksen kanssa progressiiviseen Aphrodite's Child -yhtyeeseen 1967. Yhtyeestä tuli menestyksekäs Ranskassa ja muualla Euroopassa vuosina 1968–72. Sen viimeiseksi jääneestä albumista 666 (1972) on tullut progressiivisen rockin kulttiklassikko.

Aphoridite's Childin hajottua Roussos jatkoi yhteistyötä Vangeliksen kanssa, mutta hän aloitti myös soolouran 1971.

Roussoksen soolourasta tuli varsin menestyksekäs. Hän yhdisti oopperamaisen, falsettiin nousevan äänialansa miedosti kreikkalaishenkisiin melodioihin ja sai useita listahittejä Euroopassa 1970-luvun puolivälin tienoilla. Niistä tunnetuimpia olivat Forever and Ever, My Friend the Wind, My Only Fascination ja Velvet Mornings.

Demis Roussoksen hittejä oli tuolloin vaikea välttää kuulemasta, vaikka olisi halunnutkin. Yhtä tunnetuksi kuin sävelmät tuli myös Roussoksen ulkoinen habitus pitkine hiuksineen, mustine partoineen ja kaftaaniasuineen. Roussos kävi esiintymässä myös Suomessa useampaan kertaan 1970-luvulla.

Roussos päätti lopettaa uransa 1978, jolloin hän muutti aluksi Malibu Beachiin Yhdysvalloissa ja myöhemmin takaisin Kreikkaan.

Vuonna 1985 Roussos oli vaimoineen lentokoneessa, joka kaapattiin useaksi päiväksi. Kokemus sai lopulta Roussoksen palaamaan musiikin pariin.

Roussos julkaisi useita levyjä ja esiintyi ympäri maailmaa 1980–90-luvuilla, vaikka hänen suosionsa ei enää yltänytkään 1970-luvun mittoihin. Viimeisen albuminsa hän julkaisi toukokuussa 2009.

Demis Roussosilla oli ongelmia ylipainon kanssa. Vuonna 1980 hän painoi lähes 150 kiloa, mutta onnistui laihduttamaan 50 kiloa kymmenessä kuukaudessa. Kaksi vuotta myöhemmin Roussos kirjoitti erään ystävänsä avustuksella kirjan A Question of Weight, jossa hän käsitteli suorasukaisesti paino-ongelmiaan.

Pertti Avola

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta