Edgar Froese

Muusikko s. 6.6.1944 k. 20.1.2015
Edgar Froese
Edgar Froese

Tangerine Dreamin perustaja, päävisionääri ja ainoa pysyvä jäsen Edgar Froese kuoli 20. tammikuuta 2015 keuhkoveritulppaan Wienissä. Hän oli kuollessaan 70-vuotias. Froese ja Tangerine Dream olivat keskeisiä ambientmusiikin ja elektronisen musiikin kehityksessä 1970-luvulta lähtien.

Edgar Froese syntyi 6. kesäkuuta 1944, Normandian maihinnousun ensimmäisenä päivänä, Tilsitissä, Itä-Preussissa (nyk. Sovetsk Kaliningradissa). Yksivuotiaana hänet ja muut saksalaiset pakkosiirrettiin Neuvostoliiton ja Puolan jakamista entisistä Preussin itäosista.

Kuvanveistoa opiskellut Froese ei aina ollut se kosminen syntetisaattorivisionääri, joka hänestä 1970-luvulla kehittyi. 1960-luvun puolivälissä hän soitti kitaraa beatyhtye The Onesissa.

1966 The Ones soitti kesän Koillis-Espanjassa sijaitsevassa, taiteilijoiden suosimassa Cadaquesin rantakaupungissa. Siellä Salvador Dali kutsui yhtyeen esiintymään huvilalleen. Froeselle tämä oli käänteentekevä hetki ja palattuaan Berliiniin hän vaihtoi rock'n'rollin kokeelliseen musiikkiin. Tangerine Dreamin hän perusti 1967.

Ensimmäisellä levyllään Electronic Meditation Tangerine Dream muodostui saksalaisen avantgarderockin tulevista suurnimistä: Froesen lisäksi yhtyeeseen kuuluivat rumpali Klaus Schultze ja muun muassa selloa vaikuttavalla tavalla kappaleissa pahoinpidellyt Conrad Schnitzler.

Tangerine Dreamin kokoonpano vaihtui, tyyli muuttui ja merkkilevyt seurasivat. Erityisen vaikuttava oli 1972 julkaistu tuplalevy Zeit, joka tarkasteli aikaa ja avaruutta neljässä majesteetillisen maalailevassa kappaleessa.

Vuonna 1974 brittiläinen Virgin teki levysopimuksen Tangerine Dreamin kanssa ja nosti yhtyeen kansainväliseen maineeseen. Kymmenet albumit ja soundtrackit seurasivat läpimurtolevy Phaedraa (1974).

Froesella oli draaman tajua. 1975 yhtye teki Britannian kiertueen, jolla se esiintyi muun muassa Yorkin ja Coventryn katedraaleissa. Saksalaiset tunnetusti pommittivat Coventryn ja sen historiallisen tuomiokirkon maan tasalle 1940.

1963 vanhojen raunioiden viereen nousi komea modernistinen tiilikatedraali, jonka kynttilöillä valaistussa hämyssä Tangerine Dream esitti taivaallisia syntetisaattorisinfonioitaan.

"40 vuotta sitten he saapuivat pommittamaan, tänään he tulevat syntetisaattorit mukanaan", Froese lausahti.

Otto Talvio

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta