Hannu Helin

Runoilija s. 23.4.1944 k. 26.1.2015
Hannu Helin
Hannu Helin

Runoilija Hannu Helin kuoli 26. tammikuuta 2015 70-vuotiaana Helsingissä taisteltuaan pitkään uuvuttavaa sairautta vastaan. Helin oli sukupolvensa omaleimaisimpia runoilijoita, joka kulki läheisen ystävänsä Sirkka Turkan tavoin alusta asti omia polkujaan. Hän oli syntynyt 23. huhtikuuta 1944 Kuopiossa.

Esikoisteos Tärisen maailman kyljessä (1978) sai J. H. Erkon esikoisteospalkinnon, ja tunnustusta tuli myöhemminkin yli kaksikymmentä teosta kattaneen uran aikana, viimeisimpänä Nuori Voima -palkinto 2012.

Pitkä ura oli kuitenkin kaikkea muuta kuin tavanomainen. Weilin+Göösillä aloittanut Helin kärsi 1980- ja 1990-lukujen taitteessa kustannusalan murroksesta samoin kuin monet muut sukupolvensa runoilijat, jotka ajautuivat syrjään kirjallisesta valtavirrasta.

Helin kuitenkin otti uuden marginaalisen paikkansa vastaan sisuuntuen. Hän ymmärsi, että riippumaton työskentely oli ainoa vaihtoehto taiteellisen kasvun turvaamiseksi.

Itsenäisen kustantamisen pioneerina hän julkaisi Pulvis & Umbra -kustantamonsa nimissä paitsi alati kekseliäämpiä, pitkiksi runoelmiksi kasvaneita teoksiaan, myös käännöksiä, kuten Marina Tsvetajevan runoja.

Helin syleili myös verkon suomia mahdollisuuksia ensimmäisten joukossa. 2000-luvun alussa perustettu blogi toimi kärkkäiden, kriittisten mielipiteiden kanavana, ja sitä luettiin laajemmin kuin Helin itsekään ymmärsi.

2000-luvulla uusi sukupolvi löysi Helinin edelläkävijänään: sellaiset teokset kuten Ctrl+Alt+Del (2004) ja Linnumpi nyt (2005) puhuttelivat yleisöä, joka oli kasvanut samaan monikieliseen ja moniarvoiseen maailmankatsomukseen, jota Helin niin omintakeisesti ilmaisi.

Edelläkävijyys muuttui kumppanuudeksi. 2007 Helin julkaisi 36 vuotta nuoremman VilleJuhani Sutisen kanssa yhteisteoksen Neuhickyr. 2013 hän siirtyi nuorten runoilijoiden perustaman Poesia-kustantamon runoilijaksi viimeiseksi jääneen kirjansa Kaikki kaikessa myötä.

Vaikka Helin pisti usein suomalaista runoutta häpeilemättä pakettiin purevin kannanotoin, yhteistyö hänen kanssaan oli helppoa, välitöntä ja anteliasta. Kahden kesken hän oli lämmin ja kiltti ihminen, jonka välittömyys tuntui lahjalta.

Lähestyvästä kuolemastaan Hannu puhui paitsi yksityisesti myös julkisesti hämmästyttävän avoimesti, syvän viisauden ja hyväksynnän äänellä, joka antoi paljon kaikille hänen lähellä olleilleen.

Tämä kiistämätön kyky läsnäoloon ja taistellen voitettu usko inhimillisyyteen tekivät hänestä kauniin ja monimutkaisen ihmisen.

Teemu Manninen
Kirjoittaja on runoilija.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta