Olavi Åhman

Kauppias s. 11.7.1934 k. 8.12.2014
Olavi Åhman
Olavi Åhman

Liikkeenharjoittaja Olavi "Ola" Åhman kuoli 8. joulukuuta 2014 Espoossa. Hän oli 80-vuotias, syntynyt Helsingissä 11. heinäkuuta 1934.

Palvelukeskus Puistokartanon dj-pappa kärsi pitkään sydänsairaudesta, mutta jaksoi viimeisiin viikkoihinsa asti ilahduttaa palvelukeskuksen asukkaita soittamalla levyjä pari kertaa viikossa.

"Ihmisille on ihana luoda jotain hyvän olon tunnetta. Siitä saa niin paljon", Åhman kertoi Helsingin Sanomien henkilöjutussa 12. elokuuta 2014.

Åhmanilla oli tietokoneellaan noin 10 000 kappaleen kokoelma, jonka hän oli vuosien varrella kerännyt. Tietokoneen hän oli saanut pojaltaan ja intohimon musiikkiin isältään, joka elätti itsensä harmonikan soitolla.

Jutussa Åhman jakoi myös vinkkejä, miten ihmiset saa tanssimaan. Yksi jipoista oli soittaa hilpeää musiikkia.

"Kun ihminen tulee hyvälle tuulelle, niin hän tanssi mielellään", Åhman tiivisti.

Pakilan kundi aloitti työelämän helsinkiläisen hotellin piccolopoikana. Pohjaa antoi sotalapsivuosina Ruotsissa hankittu kielitaito. Åhman työskenteli muun muassa marmoriasentajana, mutta teki varsinaisen elämäntyönsä espoolaisten tuntemana polkupyöräkauppiaana. Åhmanin ja hänen poikansa omistama Tapiolan Pyörähuolto toimi Niittykummussa vuosina 1982–2001.

Elämänmyönteinen ja sosiaalinen Åhman myi ja huolsi pyöriä kuunnellen siinä sivussa asiakkaiden muutkin murheet. Vielä eläkevuosinaan hänet tavoitti liikkeestä päivittäin.

Nuorisotyö oli Åhmanille tärkeä asia. 1970-luvulla hän veti Otaniemen ja lähialueiden pojat Ota-Poikien, myöhemmin Tapiolan Hongan, jalkapallojoukkueisiin. Niitä hän valmensi ja huolsi kuusi vuotta.

Urheiluseuroissa ei juniorityötä silloin paljoa tuettu, joten varustehankinnat pelipaitoja ja palloja myöten olivat valmentajan verkostoitumisen ja poikien oman toimeliaisuuden – paperinkeräyksen ja muiden tempausten – varassa.

Meri ja kalastus olivat Åhmanille tärkeitä. Perheen kesäpaikassa Houtskarissa kävi paljon vieraita, ja erityisen mieluisia olivat ne, jotka jaksoivat nousta aamuviideltä virvelöimään haukia isännän kalakaverina.

Helena Pilke
Jorma Pilke
Kirjoittajat ovat Olavi Åhmanin ystäviä.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta