Richard von Weizsäcker

Saksan entinen liittopresidentti s. 15.4.1920 k. 31.1.2015
Richard von Weizsäcker
Richard von Weizsäcker

Saksan entinen liittopresidentti Richard vonWeizsäcker kuoli Berliinissä 31. tammikuuta 2015 94-vuotiaana.

Von Weizsäcker oli yksi liittotasavallan kunnioitetuimmista poliitikoista: hän onnistui saavuttamaan poikkeuksellisen suuren saksalaisten tuen ja luottamuksen ollessaan presidenttinä 1984–1994.

Saksassa hänen on arvioitu jättäneen poliittisen perinnön, jolla oli heijastuksia pitkään hänen virkakautensa jälkeenkin.

Richard von Weizsäcker syntyi diplomaatti- ja poliitikkoperheeseen 15. huhtikuuta 1920 Etelä-Saksassa Stuttgartissa. Suuren osan lapsuudestaan hän vietti Skandinaviassa ja Sveitsissä.

Toinen maailmansota keskeytti hänen yliopisto-opintonsa, ja vuonna 1945 Weizsäcker haavoittui rintamalla. Sodan jälkeen hän aloitti uransa asianajajana ja vaimonsa perheen omistaman lääkeyhtiön johdossa.

Kristillisdemokraattiseen CDU-puolueeseen hän liittyi työuransa alkuvuosina. Hänet valittiin Ensimmäistä kertaa Länsi-Saksan liittopäiväedustajaksi 1969. Toimiessaan Länsi-Berliinin pormestarina 1980-luvun alussa hän suututti länsivallat vierailemalla Itä-Saksan johtajan Erich Honeckerin luona Itä-Berliinissä.

Von Weizsäcker puhuikin usein Länsi-Saksan ankkuroitumisesta länsivaltoihin ja samaan aikaan erityisistä velvollisuuksista myös idän suuntaan.

Kun hänet valittiin liittopresidentiksi 1984, tukea tuli poikkeuksellisesti myös sosiaalidemokraattien leiristä.

Liittopresidenttinä hän otti roolin puoluetoverinsa liittokansleri Helmut Kohlin vahvana, sivistystä ja valistuneisuutta korostavana vastapainona.

Puhujana von Weizsäcker hakeekin vertaistaan. Yksi hänen puheistaan oli ylitse muiden. Sen hän piti Länsi-Saksan parlamentissa toisen maailman sodan päättymisen 40-vuotispäivänä 8. toukokuuta 1985.

Yksikään saksalainen muistokirjoitus ei ole unohtanut tuota puhetta, ja monet lehdet julkaisivat sen nyt sanasta sanaan.

Sen tärkein viesti saksalaisille oli tiivistetty yhteen lauseeseen: "Kahdeksas toukokuuta oli vapautuksen päivä."

Sillä hän tarkoitti, että silloin myös saksalaiset vapautuivat natsien vallasta.

Von Weizsäcker korosti puheessaan, että saksalaiset ottavat historiallisen ja moraalisen vastuun natsien rikoksista.

Länsi-Saksan pitkäaikainen ulkoministeri Hans-Dietrich Genscher arvioi muistelmissaan, että Weizsäckerin puhe loi "maailmanlaajuisen luottamuksen, jota tarvitsimme vuosina 1989 ja 1990".

Tiina Rajamäki

Muistojen arkistosta