André Brink

Kirjailija s. 29.5.1935 k. 6.2.2015
André Brink
André Brink

Etelä-Afrikan kansainvälisesti tunnetuimpiin kirjailijoihin kuulunut ja maansa virallista apartheid-politiikkaa vastustanut André Brink kuoli 6. helmikuuta 2015  79-vuotiaana. Hän kuoli paluulennolla kotimaahansa Belgiasta, jossa hänet oli juuri nimitetty Leuvenin katolisen yliopiston kunniatohtoriksi.

André Philippus Brink syntyi piirituomarin ja opettajattaren poikana 29. toukokuuta 1935 Vredessä, Oranjen vapaavaltiossa, Etelä-Afrikassa. Hän opiskeli englantia, hollantia ja afrikaansia Potchefstroomin yliopistossa, mutta meni 1950-luvun lopulla Sorbonnen yliopistoon Pariisiin.

Vasta oleskelu Ranskassa sai Brinkin havahtumaan Etelä-Afrikan rotuerottelun kauheudelle, jota hän oli aina pitänyt normaalina asiaintilana. Hän nousi avainhahmoksi afrikaansinkielisten kirjailijoiden avantgardistisessa Die Sestigers -ryhmässä, joka kritisoi valtaapitävän valkoisen vähemmistön apartheidia.

Hänen teoksensa Katson pimeään (1973) teki historiaa, kun siitä tuli ensimmäinen Etelä-Afrikan hallituksen kieltämä afrikaansinkielinen romaani. Brink kirjoitti afrikaansiksi ja englanniksi. Kirjailija löysi aiheensa kotimaansa nykypäivästä ja historiasta, joissa valkoisten tarinat kietoutuvat mustien yleensä synkempiin kohtaloihin.

Brink kirjoitti parikymmentä romaania, joita käännettiin yli 30 kielelle. Suomennoksia on 14, joista keskeisiin lukeutuvat Sateen enteitä (1978), Valkoinen, kuiva kausi (1979), Myrskyinen hiljaisuus (1981), Ruttomuuri (1984) ja Terroriteko (1991).

Kirjailija purki valkoista syyllisyyttään teoksissaan, joita etenkin tiedostavat lukijat arvostivat. Yksi Brinkin tärkeä teesi oli naisten ja mustien hengenheimolaisuus, sillä valkoinen mies polki yleensä molempien oikeuksia.

Brinkin viimeisin romaani Philida (2012) sijoittuu 1830-luvulle. Teoksen päähenkilönä toimii Brinkin omien esi-isien aikoinaan omistama orja.

Olisi lopulta väärin luokitella André Brink vain 1990-luvun alussa kumotun apartheidin vastaisen taistelun militantiksi, sillä isoja asioita puolustaessaan hän ei katsonut ihonväriä. Hän kritisoi usein väkivaltaa, rasismia ja korruptiota, jotka ovat leimanneet Etelä-Afrikan hallintoa myös vuoden 1994 ensimmäisten vapaiden vaalien jälkeenkin.

André Brink oli naimisissa kuudesti.

Petri Immonen

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta