Unto Lemmetty

s. 5.10.1936 k. 25.12.2014
Unto Lemmetty
Unto Lemmetty

Väestönsuojien rakentamisen asiantuntija Unto Lemmetty kuoli 25. joulukuuta 2014 Helsingissä. Hän oli 78-vuotias, syntynyt 5. lokakuuta 1936 Valkjärvellä rajantakaisessa Karjalassa.

Unto Lemmetty muutti evakkona vanhempiensa kanssa monta kertaa ennen kuin päätyi Etelä-Suomeen. Avioliiton hän solmi 18 vuoden ikäisenä.

Lemmetty työskenteli jo 13-vuotiaana valtion rautateiden palveluksessa junassa postin heittäjänä. Hän muisti loppuikänsä itäradan pysäkit.

Elämäntyönsä Lemmetty teki Temet Oy:ssä, jonne hän tuli autonkuljettajaksi 1958 ja josta jäi 65-vuotiaana eläkkeelle 2001 yrityksen markkinointijohtajana.

Lemmetty toimi myös Temet Oy:n väestönsuojalaitteiden asentajana ja asennusosaston työnjohtajana. Myyntitehtäviin hän siirtyi 1978, jolloin hänestä tuli Temet Oy:n kotimaan myyntipäällikkö. Markkinointijohtajaksi hänet nimitettiin 1997.

Lemmetty oli alansa itseoppinut asiantuntija. Tästä osoituksena olivat myös useat patentit, joita hän haki Temet Oy:n nimiin kehittäessään yrityksen tuotteita.

Lemmetty järjesteli useita väestönsuojien toimintakokeita. Merkittävimmät tehtiin syksyllä 1992, jolloin Lapissa testattiin K-luokan väestönsuojaa aidossa räjäytyskokeessa. Toinen merkittävä koe järjestettiin vuonna 2000, jolloin tavanomainen teräsbetonisuoja miehitettiin kolmeksi vuorokaudeksi.

Jäätyään eläkkeelle Unto Lemmetty suuntasi energiansa järjestötehtäviin. Hän toimi Helsingin Väestönsuojeluyhdistyksen puheenjohtajana loppuun asti. Myös Helsingin Pelastusliiton varapuheenjohtajan ja Suomen Pelastusalan keskusjärjestön asiantuntijatehtävät tarvitsivat häntä.

Eläkepäivillään Lemmetty lobbasi myös politiikkoja väestönsuojien rakentamisen puolesta.

Lemmetty hankki mökkitontin Sysmän eteläosasta vuonna 1967. Ensimmäisen mökin hän rakensi vaimonsa ja appensa kanssa. Uusi isompi huvila, Simpukka, rakennettiin 90-luvun alussa koko perheen voimin.

Siellä Unto ja Sirkka-Liisa viettivät koirineen kaiken vapaa-aikansa marjastaen, sienestäen sekä akkuja ladaten.

Lintujen ruokkiminen talvella oli Unton erityisessä suojeluksessa. Talven mittaan linnut söivät lähes kymmenen säkillistä jyviä.

Pekka Rajajärvi
Kirjoittaja on Unto Lemmetyn ystävä.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta