Erkki Kivi

Professori s. 6.6.1929 k. 28.12.2014
Erkki Kivi
Erkki Kivi

Suomalaisen kasvinjalostuksen uranuurtaja, professori Erkki Kivi kuoli Hyvinkäällä 85-vuotiaana 28. joulukuuta 2014. Hän oli syntynyt 6. kesäkuuta 1929 Helsingissä.

Filosofian tohtori sekä kasvinjalostustieteen dosentti Kivi työskenteli jalostajana Hankkijan kasvinjalostuslaitoksen Tammiston tilalla vuodesta 1952. Vuodesta 1963 hän johti laitosta, jonka toiminnot siirrettiin 1972 Tuusulan Anttilan koetilalle.

Uransa alkuvaiheessa Kivi vastasi useiden viljelykasvien jalostuksesta, mutta ohrasta tuli hänen elämäntyönsä. Huolimatta käytännönläheisyydestään ja kyvystään saada laaja yleisö ymmärtämään jalostuksen saloja, Kivellä oli vahva tiedemiehen ote. Jalostuksen ohella hän keskittyi mm. mutaatio- ja polyploidiatutkimuksiin.

Kivi valmistui maisteriksi Helsingin yliopistosta perinnöllisyystiede pääaineenaan ja väitteli tohtoriksi, kun ala edistyi huimin askelin. Vuonna 1962 Crick, Watson ja Wilkins saivat Nobel-palkinnon paljastettuaan DNA:n molekyylirakenteen, mikä mullisti ymmärryksen ominaisuuksien periytymisestä. Nuorena tutkijana Kivi ammensi uuden tiedon, ennakoi uusien menetelmien mahdollisuudet eikä arkaillut pitää tieteellisen kasvinjalostuksen puolta näennäistieteen nostaessa päätään.

Kiven luotsaama Hankkijan kasvinjalostuslaitos tuotti joukon suomalaisen kasvinviljelyn merkkipaaluina pidettyjä lajikkeita, joiden myötä kansallinen satoisuuskehitys eteni huimaa vauhtia samalla, kun viljelyvarmuus parani.

Kivi oli jo nuorena tutkijana kansainvälisesti aktiivinen ja hänestä tuli arvostettu ja pidetty asiantuntija.

Professori Kivi vangitsi laajan yleisön mielenkiinnon esitelmöidessään ja kirjoittaessaan kasvinjalostajan arjesta sekä viljelystä Suomessa ja maailmalla. Kaiken keskellä hänellä riitti aikaa tukea nuoria jalostajia ja tutkijoita kommentoimalla heidän aikaansaannoksiaan, kunnes omat siivet alkoivat kantaa. Hänelle myönnettiin professorin arvonimi ja hänet vihittiin kunniatohtoriksi.

Jäätyään eläkkeelle hän omisti aikansa perheelleen vaarina ja sittemmin isovaarina.

Erkki Kivi on jättänyt suomalaiselle kasvinjalostukselle arvokkaan perinnön ja meille kaikille hänet tunteneille suuren joukon lämpimiä muistoja.

Pirjo Peltonen-Sainio
Kirjoittaja on professori ja Erkki Kiven ystävä.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta