Pentti Fagerholm

Radiokuuluttaja s. 25.1.1935 k. 20.2.2015
Pentti Fagerholm
Pentti Fagerholm

Radiokuuluttaja   Pentti Fagerholm kuoli Helsingissä Haartmanin sairaalassa 20. helmikuuta 2015. Hän oli syntynyt Kuhmoisissa 25. tammikuuta 1935.

Fagerholm tuli Yleisradioon kesätöihin radiokuuluttajaksi 20-vuotiaana ja jäi sille tielleen. Hän vietti koko uransa samoissa töissä ja jäi eläkkeelle Yle Radio 1:n pääkuuluttajan tehtävästä vuonna 1998.

Pitkästä työurasta puhuttaessa Fagerholm saattoi muistuttaa, ei aivan vailla lievää ylpeyttä, tulleensa vakituiseksi kuuluttajaksi jo ennen Kekkosen aikaa, ja että heti työn alkaessa hänen sukunimeään toistettiin radiossa useasti, kaikkiaan 149 kertaa – mutta Kekkonen sai tunnetusti 151 ääntä ja valittiin presidentiksi.

Vaikka olin Penan kanssa paljon tekemisissä sekä töissä että vapaa-aikana, oli vaikea erottaa toisistaan henkilö Pentti Fagerholmia ja kuuluttaja Pentti Fagerholmia. Myös yksityishenkilönä hän oli täsmällinen, luotettava, kohtelias ja puhui erinomaisen hyvää suomen kieltä.

Mies ja työ olivat yhtä: kuuluttamoon mennessään Fagerholmin ei tarvinnut vaihtaa roolista toiseen, korkeintaan vähän kröhiä ääntään auki. Kuuluttamoon mentiin myös, aamuvuoroon varsinkin, missä tahansa tilanteessa, terveenä tai huonokuntoisena, koska pääasia oli aina saattaa lähetys käyntiin ja pitää huoli sen jatkuvuudesta.

Radiokuuluttajan työssä oli Fagerholmin mukaan tärkeintä aikataulutus ja kielitaito. Kuuluttajiksi pyrkivien koenauhoja kuunnellessamme tiesimme, että Gianni Schicchi -oopperan nimi pudottaa armottomasti joukon hakijoita; lisäbonuksen melkein sai, jos Amilcare Ponchiellin nimen äänsi paino oikeilla tavuilla.

Fagerholmilla oli virheille nollatoleranssi. Tietysti virheitä ja kommelluksia kuuluttajan työssä silti sattui, Fagerholmille itselleenkin; ne vain piti kohteliaasti pyytää kuuntelijoilta anteeksi.

Pentti Fagerholm aloitti radiotyössä ennen television läpimurtoa. Tuohon aikaan olivat radiotoimittajat ja -kuuluttajat tunnettuja henkilöitä, nykysanastossa julkkiksia, mutta monen kollegan tavoin Fagerholm piti etuna radiotyön kasvottomuutta, joka säästi katujulkisuudelta. Ääni tietysti kavalsi, ja Fagerholm sai erilaisissa asiointitilanteissa vastauksekseen "Kuulemiin!"-toivotuksia sekä sitaatteja merisäätiedotuksista tai stereotestistä.

Fagerholm valmistui yhteiskuntatieteen maisteriksi, mutta uranvaihtohaaveita hänellä ei ollut. Legendaarisen kreivi Creutzin lähdettyä eläkkeelle 1970-luvun puolimaissa Fagerholmista tuli itseoikeutetusti kuuluttajajoukon pomo.

Fagerholmin pikkutarkkuuteen asti ulottuva täsmällisyys näkyi esimiestehtävien hoitamisessakin. Hänen aikanaan saattoi vuorotöitä tekevä tietää jo muutaman vuoden tähtäimellä joulunajan työvuoronsa. Esimiestyössä oli varmaan avuksi se, että Fagerholm oli jo pikkupoikana Kuhmoisissa radiota kuuntelemalla selvittänyt itselleen, miten kuuluttajien työvuorot kiersivät. Hän imi itseensä radiolaisuutta jo pienenä.

Radiokuuluttajan työ oli Fagerholmin aikaan, ja on yhä Yle Radio 1:ssä, perinnetietoista ja totuttuja tapoja vaalivaa. Tästä ei seuraa, että työn tekijöiden tarvitsisi olla uudistusten vastustajia; ainakin Fagerholm oli myös muutoksille altis ja aikaansa seuraava radiomies. Eläkevuosinaan Fagerholm joskus murehti, että hänen vaalimistaan hyveistä – oikea ääntämys, moitteeton suomen kieli ja esiintyjän äänen hyvä peruslaatu – ei aina piitattu. Fagerholm oli Yleisradioon ja radioon lujasti sitoutunut. Tyypillistä takavuosien työpaikkailmapiirille oli sekin, että Fagerholmin kummatkin vaimot olivat Ylen palveluksessa.

Viime vuosikymmenten aikana Pentti Fagerholm on tullut tunnetuksi myös muusikko Mike Monroen isänä. "Isän vaikutuksesta mä olen oppinut hyville tavoille ja olemaan kohtelias. Faijan olemus on sellainen, että sitä kunnioittaa. Se ei ole koskaan ollut nokka pystyssä", sanoi Monroe HS:n Kuukausiliitteen haastattelussa vuonna 2000.

Klassisen musiikin suurena ystävänä Pentti on ehkä tuntenut olonsa hivenen orvoksi Miken keikoilla, mutta isä on ollut ylpeä pojastaan ja poika isästään.

Heikki Peltonen
Kirjoittaja oli Pentti Fagerholmin ystävä ja työtoveri.

Muistojen arkistosta