Veikko Allinen

Liikuntaneuvos s. 1.1.1931 k. 24.12.2014
Veikko Allinen
Veikko Allinen

Liikuntaneuvos Veikko Allinen kuoli pitkään sairastettuaan Helsingissä 24. joulukuuta 2014. Hän oli 83-vuotias, syntynyt Suistamolla Laatokan Karjalassa 1. tammikuuta 1931.

Allisen perhe muutti Ouluun 1937. Hän kirjoitti ylioppilaaksi Oulun lyseosta ja valmistui voimistelunopettajaksi Helsingin yliopiston voimistelulaitokselta 1954. Allinen tutustui sotainvalidien kuntoutukseen ensi kerran kesällä 1956 Pajulahden urheiluopistolla.

Talvella 1957 Allinen oli Oulun Palloseuran riveissä pelaamassa Helsingissä Käpylän Urheilu-Veikkoja vastaan, kun Sotainvalidien Amputoidut -yhdistyksen asiamies Johannes Reitamo ja Sotainvalidien Veljesliiton toiminnanjohtaja Alvar Sandström pyysivät Allista ottelun jälkeen vasta perustetun Kaskisaaren kuntoutuslaitoksen toiminnan käynnistäjäksi ja kuntoutuksen johtajaksi.

Allinen aloitti uudessa työssään tutustumalla Saksan urheilukouluissa raajansa menettäneiden sotainvalidien kuntoutukseen, proteesien valmistukseen, huoltoon ja käytön opetukseen. Kaskisaaressa käynnistettiin 1957 ensimmäinen amputoitujen sotainvalidien kuntoutuskurssi. Kolmen viikon kuntoutukseen kutsuttiin eri puolilta Suomea parikymmentä miestä kerrallaan.

Allinen suunnittelikurssilaisten päivittäisen liikunnallisen kuntoutusohjelman, johon kuului muun muassa voimistelua, pallopelejä ja erilaisia kävelyharjoituksia. Allinen käynnisti Kaskisaaressa myös ensimmäisenä maassamme istumalentopallon. Nykyisin istumalentopalloa pelataan esimerkiksi paralympialaisissa.

Allinen toimi Kaskisaaren kuntoutuslaitoksen talouspäällikkönä ja kuntoutusjohtajana 40 vuotta 1957–97. Hän antoi valtavan työpanoksen vaikeavammaisten sotainvalidien hyväksi. Hänet tunnettiin huumorintajuisena, hyväntuulisena ja kannustavana johtajana. Liikuntaneuvoksen arvonimen hän sai 1997.

Allinen olitunnettu jääpalloilija, joka edusti Suomea 20 A-maaottelussa ja voitti kaksi Suomen mestaruutta Oulun Palloseuran riveissä. Hänet palkittiin maaottelun parhaana pelaajana 1953 Tukholmassa, kun Suomi kukisti Ruotsin 3–0 ensimmäisen kerran 31 vuoteen.

Allinen valittiin samana vuonna myös vuoden jääpalloilijaksi. HIFK:n pelaajavalmentajana Allinen oli 1958–1961 ja A-maajoukkueen toisena valmentajana 1966–1971.

Pekka Anttinen
Juhani Saari
Kirjoittajat ovat
Veikko Allisen ystäviä.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta