Erkki Korhonen

Opetusneuvos, kansanedustaja s. 5.12.1931 k. 29.1.2015
Erkki Korhonen
Erkki Korhonen

Opetusneuvos, entinen Suomen kristillisen liiton kansanedustaja Erkki Korhonen kuoli 29. tammikuuta 2015 Joensuussa. Hän oli 83-vuotias, syntynyt Valtimolla 5. joulukuuta 1931 maanviljelijäperheeseen.

Nuorena Korhonen työskenteli maatalous-, metsä- ja rakennustöissä muun muassa muurarina. Räntäsateisessa halkometsässä kypsyi opiskelupäätös, joka vei hänet Nurmeksen evankeliseen kansanopistoon, Helsingin evankeliseen kansankorkeakouluun ja Itä-Suomen seminaariin. Vuosina 1959–1984 hän työskenteli Kontiolahden kunnan Varparannan, Heinävaaran ja Kylmäojan kouluilla opettajana ja koulunjohtajana.

Kansanedustajaksi Erkki Korhonen valittiin Pohjois-Karjalan vaalipiiristä vuonna 1975. Kansanedustajanura jatkui vielä 1979–83 hänen noustuaan eduskuntaan varasijalta. Hän työskenteli eduskunnassa sivistys-, maa- ja metsätalous- sekä puolustusvaliokunnissa ja oli presidentin valitsijamiehenä 1978.

Vuosina 1972–2009 hän oli Joensuussa kaupungin ja seurakunnan luottamustoimissa. Korhonen palveli lukuisissa järjestöissä johtotehtävissä, muun muassa Suomen kristillisen eläkeliiton puheenjohtajana. Pisimpään hän oli perustamansa joensuulaisen Valoisa Vanhuus -eläkejärjestön puheenjohtaja (1975–2013).

Korhonen oli suosittu puhuja lähinnä hengellisissä tilaisuuksissa aivan elämänsä loppuvaiheisiin saakka. Vielä syksyllä 2014 hän sai yhdessä vaimonsa Eevan kanssa Joensuun Vuoden vapaaehtoistyötekijä -palkinnon.

Isäni elämän ja toiminnan perustana oli henkilökohtainen kristillinen usko. Poliittisessa toiminnassa häntä lähellä oli lapsiperheiden aseman parantaminen ja maaseudun elinolojen kohentaminen.

Eri yhteiskuntaryhmien tasapuolinen kohtelu oli myös hänelle tärkeää. Järjestöissä hyödynnettiin hänen organisointikykyään ja taitoaan sovitella erilaisia näkemyksiä ja ristiriitatilanteita.

Korhonen tunnettiin sosiaalisena, optimistisena, palvelunhaluisena ja iloisena ihmisenä. Hän pystyi asettumaan toisen ihmisen asemaan ja tarjosi apuaan monella tavalla. Hän muisteli mielellään opettavaisia tapahtumia työuraltaan sekä lapsuudesta ja nuoruudestaan Valtimon Karhunpäässä.

Kesällä Harinjärven mökillä kukkapenkit ja runsaskasvimaa kertoivat hänen uutteruudestaan. Valmistautuminen metsänsatokauteen alkoi jo varhain kesällä säätilojen ja marjamaiden tutkailemisena.

Jukka Korhonen
Kirjoittaja on Erkki Korhosen poika.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta