Markku Tuokko

Kiekonheittäjä, luokanopettaja s. 24.6.1951 k. 20.2.2015
Markku Tuokko
Markku Tuokko

Jos kiekonheitossa ja kuulantyönnössä olisi kilpailtu ilman vauhtia, Markku Tuokko olisi ollut ylivoimainen.

Perjantaina 20. helmikuuta 2015 kuollut Tuokko heitti kiekkoa paikaltaan yli 61 metriä ja työnsi kuulaa yli 19 metriä.

"Hän oli uskomaton voimanpesä", sanoo entinen kymmenottelija Heikki Leppänen, Tuokon kilpakumppani ja hyvä ystävä.

Tuokko sairasti puolitoista vuotta imusolmukesyöpää. Hoidot olivat jo päättymässä viime keväänä. Kaikki näytti hyvältä, mutta sitten tauti iski uudestaan.

"Markku soitti, että kunto alkaa olla taas siinä mallissa, että voidaan istua kahville. Sitä tilaisuutta ei koskaan tullut", muistaa Leppänen.

Tuokko syntyi 24. kesäkuuta 1951 Nurmossa, mutta hän asui Lohjalla. Hän oli kuollessaan 63-vuotias.

Raamikas 196-senttinen Tuokko heitti kiekossa Suomen ennätyksen 68,04 vuonna 1979 Kalifornian Fresnossa, jossa hän oli kolmen viikon kilpailumatkalla kuulantyöntäjä Reijo Ståhlbergin kanssa.

Suomalaiset asuivat Mac Wilkinsin luona. Yhdysvaltalainen oli lajin valtias. "Markku heitti paikaltaan viisi metriä pitemmälle kuin Wilkins, mutta aina vauhdin kanssa osat vaihtuivat. Vauhtiaan Markku ei oikein koskaan saanut kohdalleen", sanoo Leppänen.

Ståhlberg työnsi samalla reissulla 21,69, joka on pysynyt Suomen ennätyksenä. "Fresno on samanlainen tasanko kuin Pohjanmaa. Siellä tuulee aina samasta suunnasta. Se oli hyvä paikka heittää kiekkoa", sanoo Ståhlberg.

Timo Tompuri rikkoi Tuokon SE:n vasta vuonna 2001. Nykyään ennätys on Frantz Krugerin nimissä. Tuokon ennätys kuulassa oli 20,03

Ståhlberg ja Leppänen muistavat Tuokon seurallisena ihmisenä, jolle urheilu ei ollut maailman vakavin asia. Se ei tarkoittanut sitä, ettei hän olisi ottanut sitä tosissaan. "Iloisella mielellä", sanoo Ståhlberg.

Arvokisojen parhaan saavutuksensa hän sai vuoden 1978 EM-kisoissa Prahassa, jossa hän sijoittui heitollaan 64,90 toiseksi.

EM-kultaa otti jälleen kerran Itä-Saksaan edustanut Wolfgang Schmidt (66,82), jonka Tuokko oli voittanut edellisenä vuonna Euroopan cupin kisassa Helsingin Olympiastadionilla.

Olympiastadionin kisa jätti tahran Tuokon muuten asialliseen uraan. Marraskuussa tulleet dopingnäytteiden tulokset kertoivat, että kiekkomies oli käyttänyt urheilussa vuonna 1975 kiellettyjä anabolisia steroideja.

Samoissa kisoissa kärähtivät myös korkeushyppääjä Asko Pesonenja keihäänheittäjä Seppo Hovinen.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto antoi kolmikolle elinikäisen kilpailukiellon, mutta Suomen Urheiluliito anomuksesta se päättyi vain 16 päivää ennen Prahan kisoja.

Tuokko itse suhtautui käryynsä maltillisen realistisesti. "Kun muutkin käyttävät", kuittasi Tuokko tapahtuneen.

Myös suuri yleisö antoi hänelle anteeksi dopingkäryn.

"Laittomuus mikä laittomuus, mutta 1960- ja 1970-luku olivat hormonien käytön huippuaikaa maailmalla", sanoo Leppänen.

Urheilupiireissä Tuokko oli saanut lempinimekseen Mr. Selkä. "Raavaat painonnostajatkin ihmettelivät, kun rimpula kaveri nosti raakana 195 kiloa rautaa ilmaan. Sitä ei moni mies tehnyt", sanoo Leppänen, joka arvelee, että Tuokko olisi heittänyt suotuisissa oloissa yli 70 metriä.

"Lohjalla oli 1979 pienet piirikunnalliset kisat. Markku heitti ensimmäisellään 67,50, vaikka oli kova takatuuli ja neljä astetta lämmintä. Takatuuli on kiekonheittäjälle myrkkyä", sanoo Leppänen.

Elämäntyönsä Tuokko teki luokanopettajana Tampereella ja Lohjalla, jossa hänellä oli maatila.

"Markku oli tyytyväinen, kun pääsi ajamaan traktorilla", sanoo Ståhlberg.

Ari Pusa

Muistojen arkistosta