Clark Terry

Trumpetisti, jazzmuusikko s. 14.12.1920 k. 21.2.2015
Clark Terry
Clark Terry

Jazzin kultakaudella uransa aloittanut jazzmuusikko, trumpetisti Clark Terry kuoli 21. helmikuuta 2015  94-vuotiaana sairaalassa Yhdysvaltain Arkansasissa, Pine Bluffin kaupungissa. Viimeiset vuotensa sairastellut Terry oli syntynyt 14. joulukuuta 1920 Missourin osavaltion Saint Louisissa, jossa hän oli kuusi vuotta nuoremman Miles Davisin ensimmäinen esikuva.

Oman tunnistettavan tyylin jo varhain kehittänyt Terry oli laajasti ihailtu, arvostettu ja pidetty jazzmuusikko, joka pystyi mukautumaan monenlaisiin musiikillisiin tilanteiseen. Helmikuussa 1947 ensilevyn tehnyt trumpetisti oli myös yksi jazzin dokumentoiduimpia: hän ehti olla mukana 900 levytyssessiossa, joista johtajana runsaassa sadassa.

Vaatimattomissa oloissa varttuneen ja ajan tavan mukaan itseoppineen Terryn ensimmäinen merkittävä työnantaja oli Count Basie, jonka orkesterista (1948–51) hänet kaappasi kokoonpanoonsa (1951–59) nykyaikaisempi Duke Ellington. Jazzin koulutusta myöhempinä vuosinaan edistänyt Terry kutsuikin Ellingtonin orkesteria yliopistokseen.

Ellingtonin  jälkeen Terryn mainetta kasvatti 1960-luvulla NBC-televisiokanavan suosittu Tonight Show, jonka studio-orkesterissa hän soitti kymmenen vuotta ensimmäisenä afroamerikkalaisena. Sivussa oli silti aikaa omalle uralle ja omille albumeille, joita hän teki pelkästään 1960-luvulla viitisentoista – ja koko urallaan erilaisissa yhdistelmissä noin 80.

Yksi pitkäaikaisista kumppaneista oli pianisti Oscar Peterson, jonka sessiossa syntyi elokuussa 1964 – sattumalta, pelleilyn pohjalta – Terryn tavaramerkiksi tiivistynyt hauska hitti Mumbles, mumisten laulettu blues. Aikalaiset luonnehtivat Terrya suureksi humoristiksi, joka ei tinkinyt silti musiikillisesta laadusta.

"Hän oli loistava trumpetisti ilman minkäänlaisia tähden elkeitä, avulias ja erittäin sydämellinen", kertoo saksofonisti Eero Koivistoinen, joka kohtasi Terryn 1970-luvulla jazzorkesteri Umon jäsenenä.

Terry oli myös orkesterin solistina 1979 albumilla, jolla hän soitti muun muassa Koivistoisen sovittamassa kansanlaulussa Yksi ruusu on kasvanut laaksossa.

Lukuisilla huomionosoituksilla ja kunniatohtoruuksilla palkittu Clark Terry kävi Suomessa toistakymmentä kertaa sekä solistina että omilla yhtyeillään.

Harri Uusitorppa

Muistojen arkistosta