Hannu Saarinen

Energianeuvos s. 30.6.1931 k. 7.12.2014
Hannu Saarinen
Hannu Saarinen

Energianeuvos, varatuomari Hannu Saarinen kuoli 83-vuotiaana Laakson sairaalassa Helsingissä 7. joulukuuta 2014. Hän oli syntynyt 13. kesäkuuta 1931 Haminassa.

Saarinen vietti nuoruutensa Torniossa ja kirjoitti ylioppilaaksi Tornion yhteislyseosta. Saarinen opiskeli Helsingin yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa ja sai varatuomarin arvon. Nuoruuden harrastukset jalka- ja jääpallo jatkuivat opiskeluaikana ja hän saavutti jääpallossa PPO:n joukkueessa akateemisen mestaruuden. Myöhemmin hän vaikutti helsinkiläisen Dickenin riveissä.

Saarinen aloitti työuransa Helsingin kaupungin vesilaitoksen lainopillisena sihteerinä ja oli myöhemmin teollisuuslaitosten lautakunnan asiamies. Hän työskenteli Vantaan Sähkölaitoksessa, sittemmin Vantaan Energiassa hallintojohtajana 1970–1986 ja toimitusjohtajana 1987–1996, kunnes jäi eläkkeelle 65-vuotiaana.

Saarinen oli Suomen ensimmäisiä sähkölaitosjohtajia, joka ei ollut perinteisesti sähköinsinööri. Työuran mieleenpainuvimpia hetkiä oli maakaasun käyttöönotto Vantaalla 1986, ensimmäisenä pääkaupunkiseudulla. Sen varaan yhtiö teki monia suuria investointeja. Saarisen toimikauden viimeisiä vuosia leimasi yhtiön valmistautuminen sähkömarkkinoiden vapautumiseen ja energiatarjonnan monipuolistumiseen. Saarinen sai energianeuvoksen arvonimen 1995 ja hänen ansionsa palkittiin Vantaa-mitalilla 1996.

Pyhätunturin Sähkökero, joka on tarkoitettu Vantaan Energian henkilökunnan käyttöön, oli Saariselle rakas 30 vuoden ajan. Hän oli innokas laskettelija ja vieraili Pyhällä usein joko "Sähkiksen" omalla joukolla tai yritysvieraiden kanssa.

Saarinen oli myös maratoonari, joka laskelmiensa mukaan oli kiertänyt lenkeillään kahdesti maapallon ympäri. Hänen mottonsa olikin: "Velatkin muuttuvat saataviksi hyvän lenkin jälkeen."

Jokaviikkoinen tennis kuului myös ohjelmaan yli 50 vuoden ajan.

Lapsuus Petsamon Liinahamarissa Jäämeren rannalla oli merkityksellinen Saariselle. Hänen isänsä Eino työskenteli siellä tullipäällikkönä. Kun Hannu Saarinen vieraili ystäviensä kanssa Petsamossa kesällä 2002, hän etsi Liinahamarin rantatörmällä vanhan kotitalonsa nurkkakiviä, mutta jälkeäkään ei löytynyt, kaikki oli tuhottu. Hän oli äärettömän pettynyt.

Taustaltaan Saarinen oli "pohjoisen poika", oikeudenmukainen ja harkitseva. Hän oli tunnettu hyvästä, välillä sarkastisestakin huumorintajustaan. Saarinen oli pidetty seuramies. Hannu kannusti aina lapsiaan Marjaa ja Pekkaa ja myöhemmin lastenlapsiaan Joonaa, Jannaa ja Iinaa heidän harrastus- ja kilpaurheiluissaan. Puolisonsa Tertun kanssa Hannu jakoi 60 yhteistä vuotta.

Ilkka Pirvola
Ismo Jauhiainen
Marja Salokangas
Kirjoittajat ovat Hannu Saarisen ystäviä ja kollegoja sekä tytär.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta